Nikad nije kasno da se ponovi gradivo! Pogledajte kako tijesto radi Dalibor Rajković, poznat i kao Stric ili Dado, koji mijesi pizze već petnaest godina.
S obzirom na Dadino iskustvo, sigurni smo da smo odabrali pravo mjesto - zagrebačku Duksu:
- Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko brašno, a ostalo oštro. Navedene količine bit će dostatne za dva "kućna" protvana.
- Potom po redu dodajte sastojke: dvije žlicice soli, jednu žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama).
- Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre - 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja. (Iako je mjastor od pizze za nas radio sa svježim kvascem, za kućnu upotrebu i manje količine preporuča suhi kvasac)
- Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini.
- Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke "ispirite" oštrim brašnom.
- Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplome oko sat, sat i pol vremena.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslažite željene sastojke.
Postupak pripreme pogledajte u fotogaleriji.