Recepti 203262 prikaza 19. lipnja 2019.

Napravite savršeno tijesto za pizzu

Pizza
1/8
Thinkstock

Powered by:

Nikad nije kasno da se ponovi gradivo! Pogledajte kako tijesto radi Dalibor Rajković, poznat i kao Stric ili Dado, koji mijesi pizze već petnaest godina.

S obzirom na Dadino iskustvo, sigurni smo da smo odabrali pravo mjesto - zagrebačku Duksu:

  1. Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko brašno, a ostalo oštro. Navedene količine bit će dostatne za dva "kućna" protvana.
  2. Potom po redu dodajte sastojke: dvije žlicice soli, jednu žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama).
  3. Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre - 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja. (Iako je mjastor od pizze za nas radio sa svježim kvascem, za kućnu upotrebu i manje količine preporuča suhi kvasac)
  4. Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini.
  5. Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke "ispirite" oštrim brašnom.
  6. Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplome oko sat, sat i pol vremena.
  7. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslažite željene sastojke.

 

 | Author: Dreamstime Dreamstime

 

Postupak pripreme pogledajte u fotogaleriji.

Komentari 10
Pogledaj sve komentare
  • bina 20:34 23. Listopad 2017.

    Kula1971: Znas li ti uopce razlikovati dl i litre kada tako lupetas bezveze gdje ti vidis 1/2 litre tecnosti u receptu? 3dl max.

  • Kula1971 10:37 03. Srpanj 2017.

    Po meni ili je previše tećnosti navedeno(mlijeko i voda oko 500 ml ukupno) ili je premala količina brašna (500 gr) u napisanom odnosu tijesto je previše rijetko te sam dodavao još oko 150 gr brašna i tek tad dobio tijesto ... prikaži još! kakvo treba. Lijep pozdrav i dobar tek :)

  • martina-red 11:41 14. Prosinac 2016.

    Divno tijesto, savrseno :D skoro pa kao u Duksi, ali bez krusne peci :)