Recepti 24. siječnja 2017.

Odličan čokoladni bezglutenski kolač

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Divan desert koji možete napraviti već danas!

Ako ne volite kolače koje morate pripremati s brašnom, sigurni smo da će vam se svidjeti ovaj divni čokoladni kolač.

Sve što trebate su jaja, čokolada, šećer i prstohvat soli! I naravno, snažna volja da ga odmah ne pojedete cijelog.

Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Poslužite ovu divnu čokoladnu deliciju s kuglicom sladoleda, šlagom ili sa žlicom grčkog jogurta - vjerujte nam, ova kombinacija je fantastična! 

Odlična stvar kod pripreme ovog kolača je i to što ga pečete s vodom u pećnici zbog čega je iznimno sočan i vlažan.

Kako pripremiti ovaj izvrsni desert. pročitajte u nastavku.

Sastojci:

  • Maslac, za podmazivanje
  • 1/2 šalice šećera + malo za posudu za pečenje
  • 6 jaja, sobne temperature
  • 170 g tamne čokolade (70 % kakaa)
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipavanje

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. U većoj posudi, pomiješati žumanjke sa šećerom dok ne dobijete blijedu smjesu te dodati rastopljenu čokoladu i dobro izmiješati
  3. Od bjelanjaka i prstohvata soli napraviti čvrst snijeg
  4. U smjesu čokolade i žumanjaka dodati prvo 1/3 snijega i nježno umiješati špatulom, potom dodati ostatak snijega, isto vrlo nježno miješajući
  5. Podmazati maslacem vatrostalnu (okruglu) posudu gdje će se peći kolač i posipati šećerom te višak šećera istresti 
  6. Preliti smjesu u podmazanu posudu i staviti ju u lim za pečenje u koji treba uliti vodu kako bi vatrostalna posuda bila barem 1 cm u vodi
  7. Peći u zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta; ohladiti i posipati šećerom u prahu prije posluživanja
  8. Ova smjesa je dovoljna za okruglu vatrostalnu posudu promjera 22 cm i visine 5 cm.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.