Ako ne volite kolače koje morate pripremati s brašnom, sigurni smo da će vam se svidjeti ovaj divni čokoladni kolač.
Sve što trebate su jaja, čokolada, šećer i prstohvat soli! I naravno, snažna volja da ga odmah ne pojedete cijelog.
Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Poslužite ovu divnu čokoladnu deliciju s kuglicom sladoleda, šlagom ili sa žlicom grčkog jogurta - vjerujte nam, ova kombinacija je fantastična!
Odlična stvar kod pripreme ovog kolača je i to što ga pečete s vodom u pećnici zbog čega je iznimno sočan i vlažan.
Kako pripremiti ovaj izvrsni desert. pročitajte u nastavku.
Sastojci:
- Maslac, za podmazivanje
- 1/2 šalice šećera + malo za posudu za pečenje
- 6 jaja, sobne temperature
- 170 g tamne čokolade (70 % kakaa)
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- U većoj posudi, pomiješati žumanjke sa šećerom dok ne dobijete blijedu smjesu te dodati rastopljenu čokoladu i dobro izmiješati
- Od bjelanjaka i prstohvata soli napraviti čvrst snijeg
- U smjesu čokolade i žumanjaka dodati prvo 1/3 snijega i nježno umiješati špatulom, potom dodati ostatak snijega, isto vrlo nježno miješajući
- Podmazati maslacem vatrostalnu (okruglu) posudu gdje će se peći kolač i posipati šećerom te višak šećera istresti
- Preliti smjesu u podmazanu posudu i staviti ju u lim za pečenje u koji treba uliti vodu kako bi vatrostalna posuda bila barem 1 cm u vodi
- Peći u zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta; ohladiti i posipati šećerom u prahu prije posluživanja
- Ova smjesa je dovoljna za okruglu vatrostalnu posudu promjera 22 cm i visine 5 cm.