Divni i ukusni kolač prošaran kakao dijelovima podsjeća nas na slatke tigrove prugice! Pa smo ga odlučili nazvati tigrastim!
U suštini, ovo je mramorni kolač, samo pečen u pravokutnom kalupu, a ne u uobičajenom okruglom kalupu za kuglof.
Ono što ga posebno odlikuje jest nevjerojatna sočnost! Po želji, kada je gotov, prelijte ga čokoladom! No ukusan je i bez čokoladne glazure.
Poslužite ga uz šalicu dobrog čaja ili kave (po želji ga čak možete, kad odrežete komad, i preliti na tanjuru s malo kave s mlijekom i dobit ćete odličan slatki doručak).
Sastojci:
- 45 g tamnog kakao praha
- 100 g šećera
- 1/3 šalice vode
- 385 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 250 g šećera
- 75 ml maslinovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- 1/2 žličice mljevenog bijelog papra
- 5 jaja, iz hladnjaka
- 1 šalica mlijeka, hladnog
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva (rešetku na kojoj će se peći staviti u sredinu)
- Namazati kalup (23 x 8 cm) maslacem i posipati ga brašnom (istresti višak brašna)
- U posudi pomiješati kakao, 100 g šećera i vodu; miješati dok se ne sjedine
- Posebno pomiješati brašno i prašak za pecivo
- U trećoj posudi izmiksati ulje, 250 g šećera, vaniliju i sol; dodavati jedno po jedno jaje, nakon svakog dobro izmiksati; miksati dok ne postane svijetlo i ljepljivo.
- Ugasiti mikser i dodati u smjesu 1/3 brašna pa izmiksati na najmanjoj brzini samo da se sve sjedini. Ugasiti mikser i dodati još 1/3 brašna i pola mlijeka pa ponovno miksati da se sjedini; ponovno ugasiti mikser i dodati preostalo brašno i mlijeko te izmiksati
- Odgrabiti otprilike 3 šalice ove smjese i pomiješati ju s rastopljenim kakaom i šećerom
- U pripremljeni kalup izliti 1/3 smjese bez kakaa pa na nju 1/3 smjese s kakaom i ponoviti isto dok se obje smjese ne potroše
- Smjese nije potrebno miješati kako bi se postigao tigrasti efekt, smjese će se same izmiješati tijekom pečenja
- Peći otprilike sat vremena ( do 1 h 10 minuta) - sve dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
- Izvaditi iz pećnice i ohladiti te ga čuvati zamotanog u plastičnu foliju kako bi dulje zadržao vlažnost (ovako može stajati nekoliko dana)