gastro postao
Ako vam je stigla pošiljka domaćih naranči, od dijela obavezno napravite domaći sok!
Presudno je da naranče budu domaće jer se u pripremi soka koristi i kora. U suprotnom nemojte kuhati koru, već samo meso naranče. Uz to, nemojte zaboraviti sterilizirati staklene boce u koje planirate preliti sok. Možete ih prvo dobro oprati, a potom prokuhati u vodi s octom ili ih staviti u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva.
Pridržavajte se ovih opće poznatih pravila i napravite zalihu soka koji će obožavati baš sve generacije!
Sastojci:
- 1 kg g naranča
- 5 banana
- 50 g limunske kiseline
- 500 g šećera
- 10 l vode
Priprema:
- Operite naranče i ogulite ih. Koru dviju naranči narežite na kockice i stavite kuhati u litru vode u koju ste dodali limunsku kiselinu. Zatim dodajte i nasjeckane naranče te još malo kuhajte. Sve ostavite da odstoji preko noći.
- Idući dan u deset litara vode zakipite šećer. U međuvremenu u blenderu promiješajte smjesu naranče od prethodnog dana i banane pa ih dodajte vodi sa šećerom.
- Dobro promiješajte i ulijte u boce. Pričekajte da se dobro ohladi, a potom ih zatvorite i držite na tamnom i hladnom mjestu.
Uživajte!