gastro postao
Maštovit desert maštovitog imena s grožđicama
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 553
Potrebno vam je
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 30 g kvasac, svježi
- 50 g šećer, kristal
- 0.25 l mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom jaje kokošje
- 1 mala žlica sol
- 0.50 kom limunova korica
- 6 žlica maslac, neslani
- 8 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 75 g grožđice
Priprema
- Prosijte brašno u zdjelu, u sredini načinite udubinu u koju razmrvite kvasac, pa s mlijekom te malo šećera i brašna zamijesite kvas; neka uzlazi 15 minuta.
- Rastopite maslac, pomiješajte ga s digmutim kvasom i dodajte još preostali šećer, jaja, sol i limunovu koricu. Sve skupa zamijesite s brašnom, pa neka uzlazi još 30 minuta.
- Razdijelite tijesto na komade po 5 dag i razvaljajte ih na trake 8 x 20 cm. Premažite trake rastopljenim maslacem, pospite smeđim šećerom i grožđicama, koje ste prije toga oprali toplom vodom, preklopite ih po dužini i užom stranom smotajte.
- Rastopite maslac i ulijte 4 žlice u kalup. Poslažite gnijezda u kalup promjera 26 cm, neka uzlaze 15 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Poškropite gnijezda preostalim maslacem, pospite šećerom i pecite 25-30 minuta na drugoj prečki odozdo.