Recepti 13. listopada 2014.

Osinja gnijezda

Osinja gnijezda
gastro postao gastro.24sata.hr
Maštovit desert maštovitog imena s grožđicama

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 553

Potrebno vam je

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • 30 g kvasac, svježi
  • 50 g šećer, kristal
  • 0.25 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 kom jaje kokošje
  • 1 mala žlica sol
  • 0.50 kom limunova korica
  • 6 žlica maslac, neslani
  • 8 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 75 g grožđice

Priprema

  1. Prosijte brašno u zdjelu, u sredini načinite udubinu u koju razmrvite kvasac, pa s mlijekom te malo šećera i brašna zamijesite kvas; neka uzlazi 15 minuta.
  2. Rastopite maslac, pomiješajte ga s digmutim kvasom i dodajte još preostali šećer, jaja, sol i limunovu koricu. Sve skupa zamijesite s brašnom, pa neka uzlazi još 30 minuta.
  3. Razdijelite tijesto na komade po 5 dag i razvaljajte ih na trake 8 x 20 cm. Premažite trake rastopljenim maslacem, pospite smeđim šećerom i grožđicama, koje ste prije toga oprali toplom vodom, preklopite ih po dužini i užom stranom smotajte.
  4. Rastopite maslac i ulijte 4 žlice u kalup. Poslažite gnijezda u kalup promjera 26 cm, neka uzlaze 15 minuta.
  5. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Poškropite gnijezda preostalim maslacem, pospite šećerom i pecite 25-30 minuta na drugoj prečki odozdo.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.