Recepti Salata 29. svibnja 2025.

Ostaci humusa jedva čekaju postati preljev za salatu

Namaz
10 MIN
15 MIN
6
JEDNOSTAVNO
humus
Humus
foto: Pablo Merchan Montes/Unsplash
Iskoristi ostatke humusa za odličan preljev koji će tvoju salatu dignuti na višu razinu

Obožavamo humus, svestran i lako dostupan namaz podrijetlom s Bliskog istoka koji odlično paše uz sendviče, pita kruh ili kao dip za svježe povrće.

Osim što je ukusan, bogat je proteinima, vlaknima i antioksidansima, što ga čini i vrlo zdravim izborom. Upravo ta kombinacija nutritivne vrijednosti, odličnog okusa i prilagodljivosti čini humus vrijednim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

No što kad ga jedeš već dan, dva i još ti je ostalo? iskoristi ostatke humusa za pripremu odličnog preljeva za salatu.

Ne gasi ekran dok kuham

Humus - recept by Yotam Ottolenghi
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Slanutak - kuhani 500 g
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Kumin 1 prstohvat
  • Tahini 150 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Sok od limuna 1,50 žlica
  • Sol
Postupak
  1. Slanutak iz konzerve rasprostrite između 2 kuhinjska ručnika i trljajte ručnike jedan o drugi nekoliko minuta. Nemojte pritiskati prejako jer ne želite zgnječiti slanutak. Podignite gornji ručnik da vidite kako ide – trenje bi trebalo uzrokovati odvajanje opni. Bacite opne.

    Oguljeni slanutak iz konzerve stavite u lonac i prelijte vodom da ga prekrije. Dodajte 1 žličicu soli i prstohvat kumina. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, dok ne omekša.


    slanutak



  2. Ocijedite slanutak iznad zdjele, sačuvajte vodu. Topli slanutak stavite u blender ili sjeckalicu zajedno s tahini pastom, češnjakom, limunovim sokom, nekoliko kockica leda (otprilike 25 g), 2 žlice sačuvane vode od slanutka i dobrim prstohvatom soli.

    Miksajte dok ne postane prilično glatko. Zatim kušajte humus – možda će trebati još tahinija, češnjaka, limuna, soli i vrlo vjerojatno još vode od kuhanja. Dodajte po potrebi.

    Ne bojte se dodati više tahinija – svaka marka je drukčija i možda će trebati više. Miksajte dok smjesa ne postane jako glatka, barem nekoliko minuta. Ne brinite ako je humus malo rijedak – zgusnut će se dok stoji.


  3. Kad je gotov, rasporedite humus u plitku zdjelu, oblikujući udubinu u sredini. (Ako ga ne poslužujete odmah, spremite ga u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak do 2 dana.)

    Prelijte humus obilnom količinom maslinovog ulja, pa ga dodatno prilagodite po želji. Ponekad dodamo svježe začinsko bilje, tostirane orašaste plodove ili harissu od ruže – ali to su samo prijedlozi. Kad savladate bazu, mogućnosti su beskrajne.


Osnovna verzija preljeva za salatu od humusa

Za osnovnu verziju ovog preljeva trebat će ti 3 sastojka: 1/2 šalice humusa, 1 žlica dijon senfa i sok od 1/2 limuna. Uz to, trebat će ti i malo vode. Sve sastojke dobro izmiješaj - ručno pjenjačom ili u blenderu, kao da radiš humus ispočetka. Dodaj vodu postupno, dok ne postigneš željenu gustoću i - preljev je gotov!

Ovaj recept pruža brojne mogućnosti za dodatne varijacije. Tako humus možeš obogatiti s malo maslinova ulja ili mu možeš dodati i malo više limunovog soka za osvježavajući kick.

salata s dresingom od humusa | Author: delishknowledge.com/Pinterest Salata s preljevom od humusa foto: delishknowledge.com/Pinterest

Kako obogatiti osnovni recept

Poigraj se i drugim dodacima koji će preljev učiniti još zanimljivijim. U hummus možeš, primjerice, umiješati razne začine poput curryja, kajenske papričice, harisse ili sušenog začinskog bilja (origana, timijana, bosiljka...) – i time mu dati dublji, slojevitiji okus.

Prednost ovog recepta je i u tome što možeš koristiti različite vrste gotovog humusa. Na tržištu su dostupni humusi s dodatkom češnjaka, pečenih paprika, pinjola i mnogih drugih okusa, koji će dodatno obogatiti vaš preljev bez puno dodatnog truda.

Isprobaj i ove verzije humusa, kladimo se da će ti se svidjeti!

ryan gosling, humus Možda vas zanima... Top savjet Ryana Goslinga za savršeni humus Špajza Špageti u umaku od humusa Možda vas zanima... IDEJA ZA RUČAK Špageti u umaku od humusa Recepti Juha od humusa Možda vas zanima... Kremasta i fina juha od humusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.