Iskoristi ostatke humusa za odličan preljev koji će tvoju salatu dignuti na višu razinu
Obožavamo humus, svestran i lako dostupan namaz podrijetlom s Bliskog istoka koji odlično paše uz sendviče, pita kruh ili kao dip za svježe povrće.
Osim što je ukusan, bogat je proteinima, vlaknima i antioksidansima, što ga čini i vrlo zdravim izborom. Upravo ta kombinacija nutritivne vrijednosti, odličnog okusa i prilagodljivosti čini humus vrijednim dodatkom svakodnevnoj prehrani.
No što kad ga jedeš već dan, dva i još ti je ostalo? iskoristi ostatke humusa za pripremu odličnog preljeva za salatu.
Ne gasi ekran dok kuham
Humus - recept by Yotam Ottolenghi
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Slanutak - kuhani
500
g
Soda bikarbona
0,50
žličica
Kumin
1
prstohvat
Tahini
150
g
Češnjak
1
režanj
Sok od limuna
1,50
žlica
Sol
Postupak
Slanutak iz konzerve rasprostrite između 2 kuhinjska ručnika i trljajte ručnike jedan o drugi nekoliko minuta. Nemojte pritiskati prejako jer ne želite zgnječiti slanutak. Podignite gornji ručnik da vidite kako ide – trenje bi trebalo uzrokovati odvajanje opni. Bacite opne.
Oguljeni slanutak iz konzerve stavite u lonac i prelijte vodom da ga prekrije. Dodajte 1 žličicu soli i prstohvat kumina. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, dok ne omekša.
Ocijedite slanutak iznad zdjele, sačuvajte vodu. Topli slanutak stavite u blender ili sjeckalicu zajedno s tahini pastom, češnjakom, limunovim sokom, nekoliko kockica leda (otprilike 25 g), 2 žlice sačuvane vode od slanutka i dobrim prstohvatom soli.
Miksajte dok ne postane prilično glatko. Zatim kušajte humus – možda će trebati još tahinija, češnjaka, limuna, soli i vrlo vjerojatno još vode od kuhanja. Dodajte po potrebi.
Ne bojte se dodati više tahinija – svaka marka je drukčija i možda će trebati više. Miksajte dok smjesa ne postane jako glatka, barem nekoliko minuta. Ne brinite ako je humus malo rijedak – zgusnut će se dok stoji.
Kad je gotov, rasporedite humus u plitku zdjelu, oblikujući udubinu u sredini. (Ako ga ne poslužujete odmah, spremite ga u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak do 2 dana.)
Prelijte humus obilnom količinom maslinovog ulja, pa ga dodatno prilagodite po želji. Ponekad dodamo svježe začinsko bilje, tostirane orašaste plodove ili harissu od ruže – ali to su samo prijedlozi. Kad savladate bazu, mogućnosti su beskrajne.
Osnovna verzija preljeva za salatu od humusa
Za osnovnu verziju ovog preljeva trebat će ti 3 sastojka: 1/2 šalice humusa, 1 žlica dijon senfa i sok od 1/2 limuna. Uz to, trebat će ti i malo vode. Sve sastojke dobro izmiješaj - ručno pjenjačom ili u blenderu, kao da radiš humus ispočetka. Dodaj vodu postupno, dok ne postigneš željenu gustoću i - preljev je gotov!
Ovaj recept pruža brojne mogućnosti za dodatne varijacije. Tako humus možeš obogatiti s malo maslinova ulja ili mu možeš dodati i malo više limunovog soka za osvježavajući kick.
Salata s preljevom od humusa
foto: delishknowledge.com/Pinterest
Kako obogatiti osnovni recept
Poigraj se i drugim dodacima koji će preljev učiniti još zanimljivijim. U hummus možeš, primjerice, umiješati razne začine poput curryja, kajenske papričice, harisse ili sušenog začinskog bilja (origana, timijana, bosiljka...) – i time mu dati dublji, slojevitiji okus.
Prednost ovog recepta je i u tome što možeš koristiti različite vrste gotovog humusa. Na tržištu su dostupni humusi s dodatkom češnjaka, pečenih paprika, pinjola i mnogih drugih okusa, koji će dodatno obogatiti vaš preljev bez puno dodatnog truda.
Isprobaj i ove verzije humusa, kladimo se da će ti se svidjeti!