Recepti 15 prikaza 08. veljače 2017.

Osvježavajuće dagnje u jabukovači Donala Skehana

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisne dagnje okupane jabukovačom upravo su ono što nam treba na ovakav dan!

Popularni samouki kuhar, Donal Skehan, ne samo da je izuzetno simpatičan, nego i sjajno kuha!

Pronašli smo jedan njegov sjajan recept s dagnjama koji nam se odmah svidio! Naime, dagnje se pripremaju u juhici od jabukovače! Zvuči savršeno, znamo! Još kad tome dodate malo pancete - dobit ćete fantastično jelo gotovo dok si rekao dagnja!

A kod pripreme dagnji ne bi trebalo biti problema s obzirom na to da se skuhaju u tek nekoliko minuta. No, problem može biti kod čišćenja - trebate im dobro očistiti školjke i oprati ih u hladnoj vodi. One koje su otvorene, a ne zatvore se kad ih stavite u hladnu vodu - bacite. Isto učinite ako se nakon kuhanja neke ne otvore jer nećete moći izvaditi meso.

Za ovaj recept vam neće trebati puno vremena tako da ga možete poslužiti i kao jedno divno predjelo kada želite zadiviti goste kulinarskim umijećem!

Sastojci:

  • 1 1/2 kg dagnji, očišćenih i opranih 
  • 1 sitno nasjeckan luk
  • 3 češnja češnjaka, zdrobljena (oguljena)
  • 200 g pancete, narezane na tanke trakice
  • 2 žlice maslaca
  • 2 šalice jabukovače (oko pola litre)
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar
  • Sjeckani svježi peršin

Priprema:

  1.  Nakon što se prema uputama (gore u tekstu) očistili dagnje, stavite u veću posudu za kuhanje prvo kratko popržiti pancetu - dok ne dobije boju
  2. Dodajte maslac i na srednjoj temperaturi pustite da se maslac rastopi; kad se maslac rastopio, dodajte luk i češnjak i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok luk ne omekša (možete ga malo posoliti jer tako prije omekša)
  3. Zalijte luk jabukovačom i pustite da se pjeni nekoliko minuta te dodati dagnje, poklopiti i pustiti da se krčka nekoliko minuta dok se sve dagnje ne otvore (one koje se ne otvore - bacite) - možete poklopljen lonac malo i protresti da se svi sastojci prožmu
  4. Maknite s vatre pa umiješajte peršin i vrhnje i poslužite toplo s komadom svježeg kruha ili tostom kojeg ćete moći umakati u ovu slasnu juhicu!

Uživajte i dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.