Popularni samouki kuhar, Donal Skehan, ne samo da je izuzetno simpatičan, nego i sjajno kuha!
Pronašli smo jedan njegov sjajan recept s dagnjama koji nam se odmah svidio! Naime, dagnje se pripremaju u juhici od jabukovače! Zvuči savršeno, znamo! Još kad tome dodate malo pancete - dobit ćete fantastično jelo gotovo dok si rekao dagnja!
A kod pripreme dagnji ne bi trebalo biti problema s obzirom na to da se skuhaju u tek nekoliko minuta. No, problem može biti kod čišćenja - trebate im dobro očistiti školjke i oprati ih u hladnoj vodi. One koje su otvorene, a ne zatvore se kad ih stavite u hladnu vodu - bacite. Isto učinite ako se nakon kuhanja neke ne otvore jer nećete moći izvaditi meso.
Za ovaj recept vam neće trebati puno vremena tako da ga možete poslužiti i kao jedno divno predjelo kada želite zadiviti goste kulinarskim umijećem!
Sastojci:
- 1 1/2 kg dagnji, očišćenih i opranih
- 1 sitno nasjeckan luk
- 3 češnja češnjaka, zdrobljena (oguljena)
- 200 g pancete, narezane na tanke trakice
- 2 žlice maslaca
- 2 šalice jabukovače (oko pola litre)
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
- Sol, papar
- Sjeckani svježi peršin
Priprema:
- Nakon što se prema uputama (gore u tekstu) očistili dagnje, stavite u veću posudu za kuhanje prvo kratko popržiti pancetu - dok ne dobije boju
- Dodajte maslac i na srednjoj temperaturi pustite da se maslac rastopi; kad se maslac rastopio, dodajte luk i češnjak i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok luk ne omekša (možete ga malo posoliti jer tako prije omekša)
- Zalijte luk jabukovačom i pustite da se pjeni nekoliko minuta te dodati dagnje, poklopiti i pustiti da se krčka nekoliko minuta dok se sve dagnje ne otvore (one koje se ne otvore - bacite) - možete poklopljen lonac malo i protresti da se svi sastojci prožmu
- Maknite s vatre pa umiješajte peršin i vrhnje i poslužite toplo s komadom svježeg kruha ili tostom kojeg ćete moći umakati u ovu slasnu juhicu!
Uživajte i dobar tek!