Recepti 08. veljače 2017.

Osvježavajuće dagnje u jabukovači Donala Skehana

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisne dagnje okupane jabukovačom upravo su ono što nam treba na ovakav dan!

Popularni samouki kuhar, Donal Skehan, ne samo da je izuzetno simpatičan, nego i sjajno kuha!

Pronašli smo jedan njegov sjajan recept s dagnjama koji nam se odmah svidio! Naime, dagnje se pripremaju u juhici od jabukovače! Zvuči savršeno, znamo! Još kad tome dodate malo pancete - dobit ćete fantastično jelo gotovo dok si rekao dagnja!

A kod pripreme dagnji ne bi trebalo biti problema s obzirom na to da se skuhaju u tek nekoliko minuta. No, problem može biti kod čišćenja - trebate im dobro očistiti školjke i oprati ih u hladnoj vodi. One koje su otvorene, a ne zatvore se kad ih stavite u hladnu vodu - bacite. Isto učinite ako se nakon kuhanja neke ne otvore jer nećete moći izvaditi meso.

Za ovaj recept vam neće trebati puno vremena tako da ga možete poslužiti i kao jedno divno predjelo kada želite zadiviti goste kulinarskim umijećem!

Sastojci:

  • 1 1/2 kg dagnji, očišćenih i opranih 
  • 1 sitno nasjeckan luk
  • 3 češnja češnjaka, zdrobljena (oguljena)
  • 200 g pancete, narezane na tanke trakice
  • 2 žlice maslaca
  • 2 šalice jabukovače (oko pola litre)
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar
  • Sjeckani svježi peršin

Priprema:

  1.  Nakon što se prema uputama (gore u tekstu) očistili dagnje, stavite u veću posudu za kuhanje prvo kratko popržiti pancetu - dok ne dobije boju
  2. Dodajte maslac i na srednjoj temperaturi pustite da se maslac rastopi; kad se maslac rastopio, dodajte luk i češnjak i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok luk ne omekša (možete ga malo posoliti jer tako prije omekša)
  3. Zalijte luk jabukovačom i pustite da se pjeni nekoliko minuta te dodati dagnje, poklopiti i pustiti da se krčka nekoliko minuta dok se sve dagnje ne otvore (one koje se ne otvore - bacite) - možete poklopljen lonac malo i protresti da se svi sastojci prožmu
  4. Maknite s vatre pa umiješajte peršin i vrhnje i poslužite toplo s komadom svježeg kruha ili tostom kojeg ćete moći umakati u ovu slasnu juhicu!

Uživajte i dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.