gastro postao
Šljive se kombiniraju s tijestima, osobito u pitama, savijačama i tartovima te raznim kolačima, što ih čini omiljenim voćem za drugi dio ljeta
Za jabuke u šlafroku su svi čuli i probali, a šljive u šlafroku? Ovo je starinski, pomalo zaboravljeni recept za pripremu poslastica od šljive. Umotane u tijesto, tople i slatke, obradovat će sve koji nikada nisu probali ovu poslasticu.
Za šljive u šlafroku je potrebno izdvojiti malo više vremena da se pripreme, ali trud se isplati. Tijesto se radi kao za palačinke, samo treba da biti gušće. U tijesto se umaču prepolovljene šljive i prže u ulju.
Šljive
Šljive u šlafroku
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 250 ml mlijeka
- 250 ml mineralne vode
- 500 g brašna
- 3 jaja
- 2 žlice šećera
- 1/2 žlice šećera u prahu
- 1/2 žlice vanilin šećera
- ulje
Postupak:
- Oprane šljive prepolovi i izvadi im koštice. Istuci jaja pa im dodaj mlijeko, mineralnu vodu i šećer. Dodaj brašno i zamijesi gusto tijesto.
- Zagrij malo više ulja te komade šljiva pomoću vilice umači u smjesu i stavljaj u ulje. Prži dok ne porumene s obiju strana. Ocijedi šljive od masnoće na papirnatom ručniku.
- Prije posluživanja pospi šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Probaj i ove recepte sa šljivama...