Ima samo 6 sastojaka i spreman je za 20 minuta. Čokoladni kolač bez brašna s jednim neočekivanim sastojkom pravi je izbor za sve koji žele slatko. I žele ga odmah!
Tko je od vas ikada nasjeo na "foru" - pojedi jabuku nakon što je izrazio želju za nečim slatkim?! Ovo je bilo retoričko pitanje jer, nećemo se lagati, čokolada je - čokolada.
A čokoladni kolač bez brašna je baš ono što ti treba. Uz to, potrebno ti je samo 20 minuta da ga pripremiš, tako da ne moraš brinuti o predugom boravku u kuhinji. Kolač se peče u pojedinačnim keramičkim posudicama, što ovaj recept čini idealnim za zabave.
Među sastojcima za ovaj čokoladni kolač bez brašna su osnovne namirnice, ali i jedno iznenađenje - pire od bundeve. Iako možda nećeš osjetiti snažan okus bundeve, ona pomaže da kolač bude izuzetno sočan.
Bogata i raskošna tekstura je negdje između klasičnoga kolača i soufflea, što znači da je kremasta, bogata i potpuno dekadentna.
Pire od bundeve
foto: Thinkstock
Ovaj čokoladni kolač bez brašna najbolje je poslužiti topao, ravno iz pećnice. Bogat je i kremast, i savršen sam po sebi, ali za dodatno uživanje, dodaj malo šlaga ili kuglicu sladoleda od vanilije.
Ostatke kolača, prekrivene, čuvaj u frižideru do 3 dana. Kako je topao ipak najfiniji, podgrij ga 30-ak sekundi u mikrovalnoj pećnici. Dobar tek!
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladni kolač bez brašna
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tamna čokolada
170
g
Pire od bundeve
0,25
šalica
Javorov sirup
1,50
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Jaje
1
kom
Bjelanjak
3
kom
Sol
0,12
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Namasti 8 keramičkih posudica za pečenje (od cca 120 ml) s malo suncokretova ulja i stavi ih na veliki pleh.
Rastopi čokoladu u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 45 sekundi, miješajući dok se ne otopi. Ostavi da se malo ohladi.
Dodaj pire od bundeve u otopljenu čokoladu, zajedno s ekstraktom vanilije, cijelim jajetom i javorovim sirupom. Dobro izmiješaj.
U posebnoj zdjeli, mikserom izmiksaj bjelanjke dok se ne počnu formirati mekanu vrhovi.
Lagano umiješaj bjelanjke u čokoladnu smjesu i dodaj sol.
Raspodijeli smjesu u keramičke posudice za pečenje (oko 60 ml po posudici) i peci oko 15 minuta. Posluži odmah.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
136 kcal
6 %
MASTI
8,00 g
11 %
KOLESTEROL
0,02 g
0 %
UH
16,00 g
5 %
PROTEINI
3,00 g
6 %
Isprobaj i ove recepte u kojima ima puno, puno čokolade!