Recepti Desert 22. srpnja 2024.

Ovaj čokoladni kolač bez brašna zasladit će ti dan!

Desert
5 MIN
15 MIN
8
SREDNJE
čokoladni kolač
Čokoladni kolač bez brašna
foto: Tetiana Bykovets/Unsplash
Ima samo 6 sastojaka i spreman je za 20 minuta. Čokoladni kolač bez brašna s jednim neočekivanim sastojkom pravi je izbor za sve koji žele slatko. I žele ga odmah!

Tko je od vas ikada nasjeo na "foru" - pojedi jabuku nakon što je izrazio želju za nečim slatkim?! Ovo je bilo retoričko pitanje jer, nećemo se lagati, čokolada je - čokolada.

A čokoladni kolač bez brašna je baš ono što ti treba. Uz to, potrebno ti je samo 20 minuta da ga pripremiš, tako da ne moraš brinuti o predugom boravku u kuhinji. Kolač se peče u pojedinačnim keramičkim posudicama, što ovaj recept čini idealnim za zabave.

pire od bundeve Možda vas zanima... PIRE OD BUNDEVE Kako ga napraviti i spremiti za zimu Špajza

Među sastojcima za ovaj čokoladni kolač bez brašna su osnovne namirnice, ali i jedno iznenađenje - pire od bundeve. Iako možda nećeš osjetiti snažan okus bundeve, ona pomaže da kolač bude izuzetno sočan.

Bogata i raskošna tekstura je negdje između klasičnoga kolača i soufflea, što znači da je kremasta, bogata i potpuno dekadentna.

pire od bundeve | Author: Thinkstock Pire od bundeve foto: Thinkstock

Ovaj čokoladni kolač bez brašna najbolje je poslužiti topao, ravno iz pećnice. Bogat je i kremast, i savršen sam po sebi, ali za dodatno uživanje, dodaj malo šlaga ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Ostatke kolača, prekrivene, čuvaj u frižideru do 3 dana. Kako je topao ipak najfiniji, podgrij ga 30-ak sekundi u mikrovalnoj pećnici. Dobar tek!

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladni kolač bez brašna
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tamna čokolada 170 g
  • Pire od bundeve 0,25 šalica
  • Javorov sirup 1,50 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Jaje 1 kom
  • Bjelanjak 3 kom
  • Sol 0,12 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Namasti 8 keramičkih posudica za pečenje (od cca 120 ml) s malo suncokretova ulja i stavi ih na veliki pleh.


  2. Rastopi čokoladu u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 45 sekundi, miješajući dok se ne otopi. Ostavi da se malo ohladi.


  3. Dodaj pire od bundeve u otopljenu čokoladu, zajedno s ekstraktom vanilije, cijelim jajetom i javorovim sirupom. Dobro izmiješaj.


  4. U posebnoj zdjeli, mikserom izmiksaj bjelanjke dok se ne počnu formirati mekanu vrhovi.


  5. Lagano umiješaj bjelanjke u čokoladnu smjesu i dodaj sol.


  6. Raspodijeli smjesu u keramičke posudice za pečenje (oko 60 ml po posudici) i peci oko 15 minuta. Posluži odmah.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

136 kcal

6 %

MASTI

8,00 g

11 %

KOLESTEROL

0,02 g

0 %

UH

16,00 g

5 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Isprobaj i ove recepte u kojima ima puno, puno čokolade!

kolači, deserti Možda vas zanima... 19 jednostavnih slastica za lijena proljetna popodneva Recepti čokoladni kruh Možda vas zanima... Čokoladni kruh - i doručak i odličan, jednostavan desert Recepti tart od čokolade Možda vas zanima... Veganska verzija tarta s čokoladom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.