Recepti 23. siječnja 2024.

Ovaj kolač od limuna slavna glumica peče cijeli svoj život

kolač od limuna, jamie lee curtis
Kolač od limuna po receptu Jamie Lee Curtis foto: Instagram @jamieleecurtis; Instagram @hollysbakeblog
gastro postao gastro.24sata.hr
Oskarovka Jamie Lee Curtis pohvalila se kako je odlična kuharica te s javnošću podijelila recept za svoj sočan kolač od limuna

"Rasturam u kuhinji!", tvrdi oskarovka Jamie Lee Curtis. Ova slavna 65-godišnja glumica nastupila je nedavno u hit seriji "The Bear", koja je nedavno pobrala sve moguće Emmyja na svečanoj dodjeli, te je u seriji priredila pravu božićnu gozbu. Ava slavna dama odlična je kuharica i u pravom životu.

"Sada sam prava kuharica. Kad sam se udala nisam znala ništa skuhati, no u braku sam 40 godina tako da sada rasturam. Na mojoj zabavi uoči vjenčanja gosti su mi darovali svoje recepte iz kojih sam učila u početku", pohvalila se nedavno Jamie Lee Curtis u popularnom američkom Today showu.

Sočnije ne može

Otkrila je i jedan jednostavan, a njoj toliko drag recept – za sočan kolač od limuna za koji kaže da ga priprema cijeli svoj život. "Ovaj kolač je prefin!", hvali se oskarovka.

Slavna glumica u pripremi ovog kolača, za koji je recept posudila iz kuharice “The Cake Mix Doctor” autorice Anne Byrn, koristi gotovu smjesu za kolače nazvanu 'yellow cake mix', no kako je ista kod nas nedostupna, proučili smo njezin sastav i donosimo recept prilagođen našem tržištu. Isprobaj ga i ti! Dobar tek!

kolač od limuna, jamie lee curtis | Author: Instagram @hollysbakeblog Kolač od limuna po receptu Jamie Lee Curtis foto: Instagram @hollysbakeblog

Kolač od limuna po receptu Jamie Lee Curtis

Sastojci – za biskvit:

  • biljno ulje za namastiti kalup
  • brašno za posuti kalup
  • 280 g oštrog brašna
  • 300 g kristal šećera
  • 3 i ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 85 g želatine u prahu, s okusom limuna
  • 2/3 šalice biljnog ulja neutralnog okusa (suncokretovo, repičino, sojino) (1 šalica = 250 ml)
  • 2/3 šalice vruće vode
  • 4 velika jaja

Sastojci – za glazuru:

  • 1 šalica šećera u prahu, prosijanog
  • 2 žlice soka od limuna (cca od 1 limuna)
  • 1 žličica sitno naribane limunove korice (cca od 1 limuna)

 

Kuglof od naranče Možda vas zanima... Brzinski kuglof od naranče i maslinovog ulja Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva. Lagano namasti kalup za kuglof biljnim uljem i pospi brašnom. Istresi višak brašna.
  2. Brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, želatinu, vodu, jaja i ulje izmiksaj u velikoj posudi. Miksaj na slaboj brzini oko 1 minutu, potom zaustavi i s rubova posude postruži ostatke gumenom špatulom. Pojačaj brzinu na srednju i miksaj još 2 minute te ponovno postruži ostatke s rubova ako je potrebno. Tijesto bi trebalo biti gusto i jednolično.
  3. Ulij tijesto u kalup, izgladi vrh gumenom špatulom i stavi u pećnicu.
  4. Peci dok lagano ne posmeđi te ne rubovi kolača ne počnu odvajati od kalupa, 35-40 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi u kalupu 10-ak minuta.
  5. U međuvremenu pripremi glazuru. Izmiješaj šećer u prahu, limunov sok i koricu u zdjelici sve dok ne dobiješ glatku, tekuću smjesu.
  6. Dugim oštrim nožem prođi uz rub kalupa te ga okreni na tanjur za posluživanje. Glazuru jednolično žlicom nanesi na vrh još uvijek toplog kolača i pusti da curi sa strane. Nareži i posluži toplo, ali možeš i pričekati da se ohladi.
  7. Nakon što kolač prelije glazurom Jamie Lee ode u svoj vrt i nabere cvijeće kojim ga ukrasi. Ovaj korak možeš i preskočiti, neće utjecati na okus kolača. Umjesto cvijećem, kolač možeš posuti s još malo naribane limunove korice.

Savjet više: Ovaj kolač možeš čuvati omotan u plastičnu foliju ili pod staklenom kupolom za kolače na sobnoj temperaturi do 1 tjedan. Također, možeš ga i zamrznuti, omotanog dobro u plastičnu foliju – tako može stajati u zamrzivaču do 6 mjeseci. Ako ga zamrzavaš, kolač odmrzni na sobnoj temperaturi preko noći.

 

Mali kuglofi od mandarina Možda vas zanima... Sezonska poslastica: Mini kuglofi od mandarina Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.