Recepti Desert 22. svibnja 2024.

Ove limun kocke s pistacijama moraš probati

Desert
15 MIN
60 MIN
20
SREDNJE
Kolač od limuna i pistacija
Savršen kolač od limuna i pistacija
foto: nstagram @carolynsfabfoods
Bilo kuda, limun svuda, a u ovom presočnom kolaču tako se dobro "spario" s pistacijom da više ne moraš razmišljati o tome čime razveseliti ekipu. A naš recept za limun kocke s pistacijama definitivno je najbolji!

Za savršen ljetni desert, ne traži dalje! Ovaj recept za limun kocke obogaćen je pistacijama za primamljivu boju. Ali pistacije ovdje nisu samo za izgled - one se usitnjavaju zajedno sa šećerom, maslacem i kukuruznim škrobom kako bi stvorile orašastu bezglutensku koru.

 | Author: Thinkstock Pistacije stvaraju orašastu bezglutensku koru na kolaču foto: Thinkstock

Krema na bazi jaja s dodatkom zaslađenog kondenziranog mlijeka rezultira teksturom sličnom piti od limete, ali umjesto toga, okusa je limuna s dodatkom limunove kore i soka.

Osiguraj si dovoljno vremena i pusti da se kocke stegnu nekoliko sati prije nego što impresioniraš prijatelje. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku kako bi se izbjegla vlažna kora i premekana krema

Nemaš pistacija? Možeš ih zamijeniti orasima.

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač s limunom i pistacijama
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pistacije 255 g
  • Kondenzirano mlijeko 800 ml
  • Jaje 8 kom
  • Limun 6 kom
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 4 žlica
  • Maslac 125 g
  • Sol 1 žličica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Šećer kristal 0,50 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C s rešetkom u srednjem položaju. Premaži posudu za pečenje veličine 33x23 cm uljem. Obloži papirom za pečenje, ostavljajući 5 cm viška papira sa strane.


  2. Usitni očišćene pistacije, šećer, 2 žlice kukuruznog škroba i 1/4 žličice soli u blenderu dok ne budu fino mljeveni. Dodaj maslac i pulsiraj dok se smjesa ne sjedini.


  3. Prebaci smjesu od pistacija u pripremljenu posudu za pečenje. Pomoću vlažnih prstiju ili lopatice, ravnomjerno rasporedi smjesu po dnu i oko 0,5 cm uz stranice posude. Peci dok lagano ne pozlati, 12-14 minuta. Ohladi u posudi na rešetki 20 minuta.


  4. Naribaj koricu i iscijedi sok od 5 limuna - treba ti 2 žlice korice i 1 šalica soka. Stavi koricu i sok u veliku zdjelu. Umuti jaja, kondenzirano mlijeko, preostale 2 žlice kukuruznog škroba i 1/2 žličice soli.


  5. Prelij smjesu limunovim sokom preko kore. Peci dok krema ne postane čvrsta, od 25-30 minuta. Potpuno ohladi u posudi na rešetki, oko 1 sat. Pokrij i hladi dok ne postane čvrsto, oko 3 sata.


  6. Pospi nasjeckanim pistacijama i krupnom morskom soli. Naribaj preostali limun preko vrha prije rezanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

304 kcal

15 %

MASTI

12,00 g

16 %

KOLESTEROL

0,10 g

0 %

UH

44,00 g

16 %

PROTEINI

8,00 g

16 %

Isprobaj i ove delicije s limunom!

Kocke s limunom, kokosom i bademima Možda vas zanima... Sočne kocke od limuna, kokosa i badema Recepti Madeleines Možda vas zanima... Moraš isprobati ove limunaste madeleines! Recepti Rabarbara, limuni i naranče Možda vas zanima... Desert od rabarbare i limuna gotov za 20 minuta! Recepti Jennifer Garner, kolač od limuna i maslinova ulja Možda vas zanima... Glumica ispekla sočan kolač od limuna i maslinova ulja Recepti Kolač od limuna i ricotte Možda vas zanima... Nevjerojatno sočan kolač od limuna i ricotte Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.