Bilo kuda, limun svuda, a u ovom presočnom kolaču tako se dobro "spario" s pistacijom da više ne moraš razmišljati o tome čime razveseliti ekipu. A naš recept za limun kocke s pistacijama definitivno je najbolji!
Za savršen ljetni desert, ne traži dalje! Ovaj recept za limunkocke obogaćen je pistacijama za primamljivu boju. Ali pistacije ovdje nisu samo za izgled - one se usitnjavaju zajedno sa šećerom, maslacem i kukuruznim škrobom kako bi stvorile orašastu bezglutensku koru.
Pistacije stvaraju orašastu bezglutensku koru na kolaču
foto: Thinkstock
Krema na bazi jaja s dodatkom zaslađenog kondenziranog mlijeka rezultira teksturom sličnom piti od limete, ali umjesto toga, okusa je limuna s dodatkom limunove kore i soka.
Osiguraj si dovoljno vremena i pusti da se kocke stegnu nekoliko sati prije nego što impresioniraš prijatelje. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku kako bi se izbjegla vlažna kora i premekana krema
Nemaš pistacija? Možeš ih zamijeniti orasima.
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač s limunom i pistacijama
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pistacije
255
g
Kondenzirano mlijeko
800
ml
Jaje
8
kom
Limun
6
kom
Gustin (Kukuruzni Škrob)
4
žlica
Maslac
125
g
Sol
1
žličica
Suncokretovo ulje
1
žlica
Šećer
0,50
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C s rešetkom u srednjem položaju. Premaži posudu za pečenje veličine 33x23 cm uljem. Obloži papirom za pečenje, ostavljajući 5 cm viška papira sa strane.
Usitni očišćene pistacije, šećer, 2 žlice kukuruznog škroba i 1/4 žličice soli u blenderu dok ne budu fino mljeveni. Dodaj maslac i pulsiraj dok se smjesa ne sjedini.
Prebaci smjesu od pistacija u pripremljenu posudu za pečenje. Pomoću vlažnih prstiju ili lopatice, ravnomjerno rasporedi smjesu po dnu i oko 0,5 cm uz stranice posude. Peci dok lagano ne pozlati, 12-14 minuta. Ohladi u posudi na rešetki 20 minuta.
Naribaj koricu i iscijedi sok od 5 limuna - treba ti 2 žlice korice i 1 šalica soka. Stavi koricu i sok u veliku zdjelu. Umuti jaja, kondenzirano mlijeko, preostale 2 žlice kukuruznog škroba i 1/2 žličice soli.
Prelij smjesu limunovim sokom preko kore. Peci dok krema ne postane čvrsta, od 25-30 minuta. Potpuno ohladi u posudi na rešetki, oko 1 sat. Pokrij i hladi dok ne postane čvrsto, oko 3 sata.
Pospi nasjeckanim pistacijama i krupnom morskom soli. Naribaj preostali limun preko vrha prije rezanja.