S dolaskom vrućih dana izbjegavamo duge boravke u kuhinji, za štednjakom. I zato nas veseli svaki recept koji je gotov u tili čas! Takva je ova dupla krema – od rabarbare i limuna, koja je gotova za samo 20 minuta, a autorica recepta je slavna britanska kuharica Mary Berry.
"Kombinacija rabarbare i limuna uistinu je genijalna! Ovaj desert posebno je dobar s mladom rabarbarom", govori slavna kuharica koja ljeti uvijek ima nekoliko čašica ovog finog deserta spremnog u hladnjaku.
Rabarbara
Krema od rabarbare i limuna
(za 6 porcija)
Sastojci – za kremu od rabarbare:
- 750 g rabarbare, narezane na komade duljine 4 cm
- fino naribana korica ½ naranče
- 2 žlice soka od naranče
- 25 g šećera
Sastojci – za kremu od limuna:
- 300 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
- 50 g šećera
- fino ribana korica od ½ limuna
- sok od ½ limuna
- 6 listića mente, za dekoraciju
Postupak:
- Rabarbaru, narančinu koricu, sok od naranče i šećer stavi u posudu i zagrijavaj na jakoj vatri oko 2 minute. Poklopi, smanji vatru i pusti da lagano krčka 10-ak minuta, odnosno dok rabarbara ne omekša. Stavi sa strane da se ohladi.
- Za kremu od limuna – vrhnje, šećer i koricu limuna stavi u posudu i lagano zagrijavaj na slaboj vatri dok se šećer ne rastopi i smjesa ne počne ključati. Makni s vatre, umiješaj limunov sok i stavi sa strane da se ohladi.
- Kremu od rabarbare stavi u čašu, preko tog prelij kremu od limuna. Poklopljeno stavi u hladnjak na minimalno 4 sata da se dobro ohladi i stisne.
- Posluži dobro ohlađeno, ukrašeno listićima svježe mente.
Savjet više:
- Desert se može pripremiti do 12 sati unaprijed.
- Ove kreme nisu pogodne za zamrzavanje.