Ostalo ti je pire krumpira od jučer i ne znaš što bi s njim? Imamo odgovor - ovi popečci od krumpira odličan su način da iskoristiš višak pire krumpira. A tako su ukusni da im nitko neće moći odoljeti.
Umjetnost stvaranja jela od ničega
Recept smo pronašli u knjizi autorice Bricije Lopez "Oaxaca: Home Cooking from the Heart of Mexico", koja je puna pristupačnih, autentičnih recepata, a popečci od krumpira prvi su na popisu stvari koje treba napraviti i isprobati.
"Ovo jelo savršena je umjetnost stvaranja jela od ničega", piša Bricia u svojoj kuharici. "U ovom slučaju, ovo je jelo uvijek tu za tebe kada zaboraviš kupiti povrće ili meso, ali ipak moraš staviti hranu na stol".
Ovi popečci od krumpira u osnovi su pire krumpir obogaćen jajima i sirom. A krumpir nam je, pogađaš, jedna od omiljenih namirnica.
Popečci od krumpira
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 1 žličica soli
- 3 velika jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 75 g svježeg sira
- 60 ml biljnog ulja
Postupak:
- U veliku zdjelu staviti krumpir s dovoljno vode i prstohvatom soli. Kuhati dok krumpir ne omekša, 35-40 minuta.
- Procijediti krumpir i oguliti ga kad se malo ohladi. Potom krumpir zgnječiti, dodati jaja i žličicu soli te umijesiti tijesto. Dodati krušne mrvice i svježi sir ta miješati dok se svi sastojci ne sjedine.
- Od smjese krumpira raditi kuglice (promjera oko 5 cm) te ih lagano stisnuti kako bismo dobili oblik popečaka.
- U dubokoj tavi zagrijati ulje. U vruće ulje staviti popečke i pržiti ih do zlatno-smeđe boje, oko 5 minuta. Izvaditi ih i staviti na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće.
- Poslužiti uz umak i sezonsku salatu.