Kako se približi zima, na um nam padaju razna topla pića. Kako se s ledene kave prebacimo na čajeve i, naravno, kuhano vino, tako i vruća čokolada nađe svoje mjesto u našim željama. U biti ne samo da nađe mjesto, nego dosta visoko na tom popisu.
Iako je vruća čokolada nešto što radije naručujemo u kafiću, jer nam se čini da je tamo najbolja i najgušća (naravno, ako imaš povjerenja u onog tko radi i provjereno znaš da je dobra), ne postoji razlog zašto takvu čokoladu ne bismo napravili i kod kuće.
Zima nam nosi razne blagodati i vežemo ju uz brojne mirise i okuse, pa ćemo kako se „ono vrijeme“ u godini bliži često poželjeti cimet u čokoladi, prije tog razdoblja bit će to možda bundeva, a nije loše dodati niti malo onog što smiju samo punoljetni. No, nekad jednostavno poželimo da nam se u šalici nađe najjednostavnija i najobičnija, a nikako obična, vruća čokolada.
Ako imaš klince ili ti dolaze klinci u goste, vruća čokolada mora biti na tvom popisu, jer malo što će zažariti obraze klinaca kao ovo piće. I ne, ne moraju znati da ju je jednostavno pripremiti – u njihovih ćeš očima biti čarobnjak/inja! A uz malo šlaga i šarenih mrvica ili marshmellowsa (ili svega skupa, nemoj štedjeti!), klinci će te zauvijek staviti na popis omiljenih osoba.
Vruća čokolada
Sastojci:
- 60 g čokolade – što je bolje kvalitete, tim bolje, ali neka svakako bude tamna, s velikim postotkom kakaa i što manje šećera
- 1/3 šalice šećera
- 4 šalice punomasnog mlijeka
- 1 prstohvat soli
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- U posudu od cca 2 litre stavi čokoladu, šećer, mlijeko i sol.
- Na srednje laganoj vatri lagano miješaj pjenjačom dok se čokolada ne otopi i smjesa dobro sjedini.
- Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.
- Ulij vruću čokoladu u šalice i po želji ukrasi šlagom (puno šlaga) ili marshmallowsima ili mrvicama...