gastro postao
Na jelovniku za Governors Ball, koji se tradicionalno održava odmah nakon dodjele Oscara, već je godinama i popularna zapečena tjestenina sa sirom...
Naravno, chef Wolfgang Puck dodao je nekoliko sastojaka zbog kojih je ipak malo drukčija od klasične tjestenine sa sirom koju svi rado pripremamo kod kuće. Osim crnog tartufa i ulja od tartufa, Puck koristi i tri vrste sira – cheddar, Gruyère i parmezan.
Isprobajte recept i ručajte poput velikih zvijezda!
Sastojci:
- 200 g pužića
- 6 žlica maslaca
- 3 žlice brašna
- 850 ml mlijeka
- 3 žlice fino nasjeckanog crnog tartufa
- Polovica bijelog luka
- 1 lovorov list
- 300 g zrelog cheddara
- 100 g naribanog Gruyère sira
- 30 g naribanog parmezana
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- Prstohvat kajenske paprike
- 2 kapi ulja crnog tartufa
- 90 g krušnih mrvica
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- Tanko narezani crni tartuf (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- U velikoj posudi zagrijte posoljenu vodu, dodajte pužiće i kuhajte ih dok ne budu al dente (otprilike 7 minuta). Procijedite ih i prebacite u nauljenu posudu.
- N tavi otopite tri žlice maslaca na laganoj vatri. Umiješajte brašno i nastavite kuhati još četiri minute, uz miješanje.
- Dodajte mlijeko, nasjeckani tartuf, luk i lovorov list. Malo pojačajte vatru i pustite da krčka 10 minuta, dok ne postane kremasto. Maknite s vatre, a potom izvadite polovicu luka i lovorov list.
- Umiješajte ¾ cheddara, Gruyère i parmezan. Začinite i pomiješajte s pužićima.
- Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i pospite preostalim cheddarom.
- U tavi otopite preostali maslac, dodajte krušne mrvice i peršin. Promiješajte, a potom rasporedite preko pripremljene tjestenine.
- Pecite 30 minuta i pustite da odstoji par minuta prije serviranja.
Ukrasite narezanim tartufom i poslužite!