Krumpir je veoma česta namirnica na stolu. Većinom se koristi kao prilog jelima od mesa, no ove dvije verzije toliko su fine da ćeš biti zadovoljna samo njima.
Bilo za ručak ili večeru, ove dvije verzije jela s krumpirima odličan su izbor.
Pijani krumpir
Ova brza, jednostavna verzija s bijelim vinom i timijanom, definitivno se isplati isprobati. Za pripremu i pečenje trebat će ti samo pola sata, a količina je dovoljna za četiri serviranja.
Sastojci:
- 750 g krumpira
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200 ml suhog bijelog vina
- 5 grančica timijana
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Krumpir nareži na ploške uz pomoć mandoline.
- Prebaci ga u posudu, prelij maslinovim uljem, posoli, popapri i promiješaj.
- Krumpir poslaži u dublji, nauljeni lim za pečenje.
- Prelij vinom i rasporedi grančice timijana. Peci 15-20 minuta.
- Kad vino ispari, krumpir će vrlo brzo postati hrskav pa pripazi da ne zagori.
Hrskavi krumpir s parmezanom
As u rukavu ovoga jela jest – parmezan. Uz malo naribanog sira i maslinovog ulja, pečeni krumpir dobiva novo, hrskavo i zlaćano ruho.
Sastojci:
- 3 velika bijela krumpira
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žlica talijanske mješavine začina
- 50 g naribanog parmezana
- Papar, sol
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Oguli krumpir, nareži ga tanke kriške i rasporedi na papir za pečenje.
- Prelij ga maslinovim uljem, češnjakom i mješavinom začina, posoli i popapri.
- Pospi parmezanom i peci dok ne pozlate i ne postanu hrskavi.