Recepti 11. veljače 2022.

Isprobaj genijalan recept chefa Marka Palfija za odrezak Wellington

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Priredi svojoj voljenoj osobi Valentinovo za pamćenje - iznenadi je romantičnom večerom za dvoje! Chef Marko Palfi predlaže slasni odrezak Wellington koji će tvog dragog ili dragu garantirano ostaviti bez riječi. Donosimo ti pisani recept i video koji će ti olakšati pripremu večere. Što čekaš? Brzo u nabavku namirnica i baci se na pripremu jela, vremena je ostalo još jako malo...

Valentinovo je dan kada smo u potpunosti posvećeni osobi koju volimo, iskazujući joj ljubav na razne načine. Neki će svoju dragu ili dragog počastiti večerom u finom restoranu, a neki romantičnom večerom za dvoje u intimnom ambijentu svog doma. Nama se ova druga opcija čini kao odlična ideja, jer ne kaže se bezveze da ljubav ide kroz želudac! Ne moraš brinuti ukoliko se ne možeš baš pohvaliti svojim kulinarskim umijećem, jer chef Marko Palfi za tebe (korak po korak) priprema najukusniju večeru kojom ćeš razveseliti svoju voljenu osobu.

Izbor je pao na slasni odrezak Wellington. Ovo tradicionalno engleskog jelo, originalnog naziva Beef Wellington, chef Palfi je odlučio malo izmijeniti i učiniti ga još zanimljivijim, ali i pristupačnijim. Ipak je valentinovska večera obrok za dvoje, a samim time klasični Beef Wellington od junećeg filea je preobilan. Stoga se chef Palfi odlučio za svinjski file ili lungić, kojeg je puno lakše nabaviti, jeftiniji je i prije je pečen.

Donosimo ti u cijelosti pisani recept za njegov odrezak Wellington, kao i video u kojem chef detaljno objašnjava kako pripremiti ovaj specijalitet. Bez brige, uz njegove savjete i trikove sigurno ništa neće poći po krivu, a mi ti držimo fige da svoju voljenu osobu oduševiš najukusnijom večerom koju je ikad okusila.

Potrebni sastojci:

Priprema:

1. Započni s pripremom mesa. Odreži glavu i rep te nožem ukloni živce. Meso potom dobro začini sa soli, Vegeta Maestro crnim papromVegeta BIO mješavinom začina. Tako začinjen komad mesa zapeci sa svih strana kako bi se zatvorile pore. Važno je da tavu s maslinovim uljem prethodno dobro zagriješ kako bi meso izvana dobilo lijepu boju.

2. Meso prebaci na tanjur te ga, dok je još toplo, premaži tankim slojem senfa.

3. Gljive nareži na sitne komade ili ih, kao što je to učinio chef Palfi, naribaj na ribež. Poprži ih na istom onom ulju na kojem si pekla meso. Kad gljive puste svu vodu, dodaj sitno sjeckani češnjak i čili. Posoli, popapri i promiješaj pa pusti da se dinsta još nekoliko minuta dok gljive ne budu gotove.

4. Na prozirnu foliju posloži pršut jedan do drugog (u jednom tankom sloju). Preko pršuta premaži smjesu s gljivama i u sredinu položi lungić. Pažljivo zarolaj meso.

5. Meso prebaci na lisnato tijesto. Jajem premaži lisnato tijesto pa meso ponovno zarolaj u lisnato tijesto. Premaži jajem i s vanjske strane te tijesto po vrhu zareži nožem i posoli (sol će izvući vlagu tijekom pečenja te ćemo postići lijepu hrskavost).

6. Roladu peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva 20-25 minuta. Odrezak Wellington prije serviranja obavezno pusti 10-15 minuta da odmori, kako prilikom rezanja ne bi ispustilo svoje sokove.

7. Kao prilog posluži sotirani špinat na maslinovom ulju uz žličicu mljevenog Vegeta Maestro muškatnog oraščića.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.