Recepti 03. siječnja 2023.

Pačja prsa i ljubičasti kupus - simfonija okusa

Pačja prsa i ljubičasti kupus
Pačja prsa i ljubičasti kupus - kad se sretnu hrskavost i sočnost foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako si od onih koji vole uvijek jesti na lijepo postavljenom stolu a svakom jelu daješ kraljevsku prezentaciju – ovaj će te recept oduševiti. Rekli bismo da je svojevrsni zimski as iz rukava

Svako jelo zaslužuje da ga se kraljevski prezentira, no neka jela to pružaju sama od sebe. Baš poput ovih ukusnih pačjih prsa s njihovim sočnim mekanim mesom i savršeno hrskavom kožicom.

I klasični prilozi poput pirjanog ljubičastog kupusa, pripremljenog dan ranije sa začinima za posebnu slast, ovome jelu daju dozu otmjenosti dok fina doza vina te slasti od marmelada i soka od naranče garantira zavodljivu sočnost! Ma pačetina i ljubičasti kupus su genijalna kombinacija!

 | Author: Shutterstock Pačja prsa i ljubičasti kupus - savršena kombinacija foto: Shutterstock

Pačetina s ljubičastim kupusom u vinu

Sastojci (za 2 osobe):

  • 500 g ljubičastog kupusa
  • 1 luk, 25 g slanine
  • 2 žlice ulja
  • 100 ml crnog vina ili soka od crnog grožđa
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1 manja pačja prsa (oko 150 g)
  • sol i papar
  • 50 g marmalade od crvenog ribiza
  • sok od 1 naranče
Pačja prsa i ječam s vrganjima Možda vas zanima... Pačja prsa i ječam s vrganjima Recepti

 

Priprema:

  1. Dan prije kupusu odstrani vanjske listove i tvrdu sredinu, operi ga i nareži na rezance. Oljušti i nasjeckaj luk. U loncu potom isprži slaninu narezanu na kockice, dodaj 1 žlicu ulja pa na tome propirjaj luk. Dodaj kupus i propirjaj ga s lukom, a zatim podlij vinom, dodaj lovor i komorač te pirjaj 30-ak minuta. Ostavi kupus preko noći u hladnjaku.
  2. Sutradan zagrij pećnicu na 120 stupnjeva. Pačja prsa operi i posuši te im kožicu dijagonalno zareži u rombiće. Prsa posoli i rumeno isprži na tavi na preostaloj žlici ulja okrenuta na kožicu pa ih peci u pećnici još oko 50 minuta s kožicom okrenutom prema gore.
  3. Dotle zagrij kupus pa umiješaj marmeladu i sok od naranče. Pečena pačja prsa nareži na tanke odreske i posluži s kupusom te ih po želji ukrasi narančinom koricom i grančicama ružmarina. 
  4. Ovo jelo izvrsno prija uz krumpir s ružmarinom.

 

Slatko-kiseli crveni kupus Možda vas zanima... Slatko-kiseli crveni kupus Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.