gastro postao
Ako si od onih koji vole uvijek jesti na lijepo postavljenom stolu a svakom jelu daješ kraljevsku prezentaciju – ovaj će te recept oduševiti. Rekli bismo da je svojevrsni zimski as iz rukava
Svako jelo zaslužuje da ga se kraljevski prezentira, no neka jela to pružaju sama od sebe. Baš poput ovih ukusnih pačjih prsa s njihovim sočnim mekanim mesom i savršeno hrskavom kožicom.
I klasični prilozi poput pirjanog ljubičastog kupusa, pripremljenog dan ranije sa začinima za posebnu slast, ovome jelu daju dozu otmjenosti dok fina doza vina te slasti od marmelada i soka od naranče garantira zavodljivu sočnost! Ma pačetina i ljubičasti kupus su genijalna kombinacija!
Pačetina s ljubičastim kupusom u vinu
Sastojci (za 2 osobe):
- 500 g ljubičastog kupusa
- 1 luk, 25 g slanine
- 2 žlice ulja
- 100 ml crnog vina ili soka od crnog grožđa
- 2 lovorova lista
- 1 žličica sjemenki komorača
- 1 manja pačja prsa (oko 150 g)
- sol i papar
- 50 g marmalade od crvenog ribiza
- sok od 1 naranče
Priprema:
- Dan prije kupusu odstrani vanjske listove i tvrdu sredinu, operi ga i nareži na rezance. Oljušti i nasjeckaj luk. U loncu potom isprži slaninu narezanu na kockice, dodaj 1 žlicu ulja pa na tome propirjaj luk. Dodaj kupus i propirjaj ga s lukom, a zatim podlij vinom, dodaj lovor i komorač te pirjaj 30-ak minuta. Ostavi kupus preko noći u hladnjaku.
- Sutradan zagrij pećnicu na 120 stupnjeva. Pačja prsa operi i posuši te im kožicu dijagonalno zareži u rombiće. Prsa posoli i rumeno isprži na tavi na preostaloj žlici ulja okrenuta na kožicu pa ih peci u pećnici još oko 50 minuta s kožicom okrenutom prema gore.
- Dotle zagrij kupus pa umiješaj marmeladu i sok od naranče. Pečena pačja prsa nareži na tanke odreske i posluži s kupusom te ih po želji ukrasi narančinom koricom i grančicama ružmarina.
- Ovo jelo izvrsno prija uz krumpir s ružmarinom.