Legendarni chef Stevo Karapandža majstor je slanih i slatkih jela. Ovaj put donosimo njegov recept za sjajan lagani desert - ova panna cotta s ružičastim grejpom savršeno je osvježenje nakon teškog i zasitnog obroka
U svojoj knjizi "Kreativna kuhinja - Stvarajte zajedno s velikim majstorom kuhinje!" legendarni chef Stevo Karapandža dijeli brojne, jednostavne recepte uz koje svatko može postati chef u svome domu. Od salata i juha, preko slanih jela pa sve do deserata, ova knjiga izdana još 2013. nepresušan je, svevremenski izvor recepata za svaku priliku - od svakodnevnih obroka do svečanih okupljanja uz hranu.
Među slatkim receptima je i recept Steve Karapandže za panna cottu s ružičastim grejpom - savršen lagani desert koji je odličan spoj lagane, slatkaste želirane kreme i svježine citrusa. Ova panna cotta s ružičastim grejpom odličan je desert nakon obilnog i teškog obroka, a recept Steve Karapandže je u nastavku...
Panna cotta s ružičastim grejpom
foto: Taylor Harbin/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Panna cotta s ružičastim grejpom - recept by Stevo Karapandža
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
PANNA COTTA
Sastojci
Slatko vrhnje
500
ml
Šećer
50
g
Želatina
5
g
Mahuna vanilije
0,50
kom
UMAK OD RUŽIČASTOG GREJPA
Sastojci
Ružičasti grejp
4
kom
Sok od naranče
8
žlica
Šećer
4
žlica
Maslac
1
žlica
Vanilin šećer
1
kom
Cimet
1
prstohvat
Šlag
Listići svježe mente
Postupak
Polovicu mahune vanilije prereži po duljini, sastruži sjemenke i sve zajedno ddoaj u slatko vrhnje. Dodaj šećer i zakuhaj.
Želatinu rastopi u hladnoj vodi pa omekšanu dodaj u kipuće slatko vrhnje. Makni s vatre, izvadi mahunu vanilije.
Kad se prohladi ulij u kalupe i ostavi preko noći u hladnjaku.
Jedan grejp ocijedi, a ostala 3 oguli i izreži čisto 'meso' grejpa bez bijele kožice (kao filete). Meso grejpa pomiješaj sa sokom od naranče.
U tavi na laganoj vatri karameliziraj šećer, a kad dobije lijepu smećkastu boju, dodaj komade grejpa sa sokom od naranče i malo propirjaj.
Dodaj i sok od grjpa. Lagano umiješaj kockice hladnog maslaca umak više ne smije kuhati.
Dodaj vanilin šećer i malo cimeta u prahu.
Ohlađenu panna cottu prelij toplim ili hladnim umakom i po želji šlagom i nasjeckanim listićima metvice.