Recepti 23. studenoga 2022.

Pašticada na dalmatinski način – jer nema bolje od nje

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalno hrvatsko jelo koje se priprema od goveđeg buta u slatko-kiselom umaku te servirano uz njoke toliko je omiljeno u Dalmaciji da je tijekom vremena i 'posvojeno' kao dalmatinsko!

Nema dalmatinskog jela do pašticade – složit će svi Dalmatinci pa i oni koji nisu iz tih krajeva, ali obožavaju ovo tradicionalno hrvatsko jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka, crnog vina i octa! Pašticada se prirema dosta dugo, ali to je jednostavno takvo jelo i nitko se zbog tog ne buni jer zna što očekivati.

Baš kao i kod većine jela koja sjedinjuju puno okusa (i mirisa) i pašticada se kuha dugo i polako, s puno strpljenja – jer je konačni rezultat više nego isplativ. Naime, sama priprema mesa uključuje mariniranje govedine 12 i više sati, a i kuhanje traje jer se meso kuha prvo cijelo, a onda i narezano na komade.

Možda vas zanima... Voljeno jelo može biti i sasvim drukčije - pašticada od morskog psa Recepti

U svakom slučaju, pašticada je tradicionalno jelo koje obožavaju svi Dalmatinci, a osim što je obavezna u svečanim prigodama i na blagdanskom stolu, s guštom se priprema i kada je se svi ukućani požele – naravno, servirana s njokima ili širokim rezancima.

Pašticada na dalmatinski način

Sastojci:

  • 1 kg govedine od buta ili pečenice
  • 2 – 3 klinčića
  • 4 češnja češnjaka, duguljasto izrezanog
  • 5 dkg slanine, duguljasto izrezane
  • 1 glavica luka, sitno narezanog
  • 2 dcl prošeka
  • 1 velika žlica pirea od rajčica
  • 3 dcl vode ili juhe
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Meso operi, obriši i u nj zapikni klinčiće, češnjak i suhu slaninu. Zatim ga posoli, popapri i ostavi da odstoji preko noći.
  2. Sutradan ugrij 4 velike žlice ulja, i na njemu dobro preprži meso sa svih strana. Dodaj luk i pirjaj dok meso ne upije sav sok.
  3. Govedinu zalij prošekom i pireom od rajčica. Kada dobro prokuha, dolij vodu ili juhu i pirjaj ga na laganoj vatri 3 sata. Ako je sok pregust, možeš doliti još juhe.
  4. Meso izvadi, izreži na tanke ploške, sok ispasiraj i prelij preko izrezanog mesa i još pola sata kuhaj.
  5. Ako sok nije dovoljno gust i taman, isprži na malo ulja 1 žlicu brašna i dodaj soku – ili sok potamni karameliziranim šećerom.
  6. Ako treba, sok još posoli i popapri. Pašticadu posluži uz domaće makarone ili njoke od krumpira s naribanim sirom.

Napomena: Želiš li, tijekom pirjanja mesa možeš u sok staviti 5 – 6 suhih šljiva i 1 malu žlicu octa te 1-2 dcl vina.

 

pašticada Možda vas zanima... Falša pašticada: Jeftinija verzija omiljenog jela Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.