Recepti 03. listopada 2014.

Patka s narančama

gastro postao gastro.24sata.hr
Glavno jelo za savršen blagdanski stol

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1632

Potrebno vam je

  • 2 šalica sok od naranče (prirod. svježi)
  • 2500 g patka, srednje masna
  • 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 0.66 šalica šećer, kristal
  • 1 žlica konjak (38 vol % alkoh.)
  • 1.50 šalica pileći temeljac
  • 1 žlica kukuruzni škrob
  • 1 žlica voda
  • 0.50 šalica liker od naranče

Priprema

  1. Ugrijte pećnicu na 220°C. Ocijeđene naranče narežite i njima napunite patku. Stavite u lim za pečenje koji uronite u drugi lim napunjen vodom. Pecite oko 30 minuta pa smanjite temperaturu na 160°C i pecite oko sat vremena.
  2. U loncu pomiješajte sok od naranče, koricu i šećer na umjereno jakoj vatri te kuhajte dok se ne reducira. Ulijte konjak i ostavite sa strane.
  3. Ugrijte temeljac i dodajte ga u reduciranu smjesu pa kuhajte na umjerenoj vatri desetak minuta. Zatim umiješajte kukuruzni škrob s vodom i kuhajte dok se ne zgusne. Izvadite patku iz lima za pečenje pa ga očistite od viška masti.
  4. Izvadite naranče iz patke i ostavite da "odmori" desetak minuta prije rezanja. U lim za pečenje ulijte liker i deglazirajte na jakoj vatri.
  5. Ostavite da se kuha od pet do deset minuta dok se ne zgusne. Prelijte preko patke i poslužite s umakom.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.