gastro postao
Glavno jelo za savršen blagdanski stol
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1632
Potrebno vam je
- 2 šalica sok od naranče (prirod. svježi)
- 2500 g patka, srednje masna
- 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 0.66 šalica šećer, kristal
- 1 žlica konjak (38 vol % alkoh.)
- 1.50 šalica pileći temeljac
- 1 žlica kukuruzni škrob
- 1 žlica voda
- 0.50 šalica liker od naranče
Priprema
- Ugrijte pećnicu na 220°C. Ocijeđene naranče narežite i njima napunite patku. Stavite u lim za pečenje koji uronite u drugi lim napunjen vodom. Pecite oko 30 minuta pa smanjite temperaturu na 160°C i pecite oko sat vremena.
- U loncu pomiješajte sok od naranče, koricu i šećer na umjereno jakoj vatri te kuhajte dok se ne reducira. Ulijte konjak i ostavite sa strane.
- Ugrijte temeljac i dodajte ga u reduciranu smjesu pa kuhajte na umjerenoj vatri desetak minuta. Zatim umiješajte kukuruzni škrob s vodom i kuhajte dok se ne zgusne. Izvadite patku iz lima za pečenje pa ga očistite od viška masti.
- Izvadite naranče iz patke i ostavite da "odmori" desetak minuta prije rezanja. U lim za pečenje ulijte liker i deglazirajte na jakoj vatri.
- Ostavite da se kuha od pet do deset minuta dok se ne zgusne. Prelijte preko patke i poslužite s umakom.
Izvor Skuhatćute