gastro postao
Spoj Dalmacije i Slavonije u zanimljivom glavnom jelu s patkom u glavnoj ulozi
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1647
Potrebno vam je
- 1 kom patka, srednje masna
- 300 g pirovo brašno
- 1 kom luk ,crveni
- 100 g mrkva, crvena
- 1 kom jabuka (cijela)
- 1 vezica peršin, list
- 100 g celer, list
- 100 g peršin, korijen
- 100 g jetra, pačja
- 0.10 l ulje suncokretovo
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Pir namočimo noć prije i kuhamo u slanoj vodi oko 20 min.
- Patku ( cca 1200 g )očistimo i dobro začinimo, dodamo soli i malo papra. Stavimo u pećnicu na temperaturu oko 180 stupnjeva.
- Lagano dodamo unutrašnjost jabuke kojoj smo odstranili sjemenke. Lagano podlijevamo i pečemo da dobije lijepu boju.
- Povrće, jetricu i luk narežemo na kockice i na masnoći malo popržimo, podlijemo i pirjamo.
- Već kad je patka pri kraju odlijemo malo masnoće iz tepsije, maknemo patku van pa dodamo već kuhani pir i podlijemo malo juhom ili vodom.
- Sve zajedno vratimo u pećnicu na pet minuta.
Izvor Berislav Lacković