gastro postao
Iskoristite sezonu jabuka i za pripremu glavnog jela!
Danas vam donosimo recept za kotlete s umakom od jabuka koji ima neki topli starinski štih.
Jelo je idealno za nedjeljni obiteljski ručak jer priprema nešto više od sat vremena, a sastojci u nastavku dovoljni su za dva serviranja. Prilagodite količine apetitima vaših ukućana i uživajte u slatko-slanoj kombinaciji.
Sastojci:
- 500 g svinjskih kotleta
- 200 g crvenog luka
- 2 kiselkaste jabuke
- 6 klinčića
Za umak:
- 1 crveni luk
- 1/2 manga
- 2 kiselkaste jabuke
- 50 g šećera
- 1 žlica grožđica
- 2 žlice vinskog octa
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica senfa
- Prstohvat mljevenog đumbira
- Sol
Priprema:
- Posudu za pečenje stavite u dublji lim s vodom i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Nabodite klinčiće u meso, ogulite i narežite luk i jabuke i stavite sve u posudu za pečenje. Pecite 45 minuta.
- Za to vrijeme očistite luk i narežite ga na kockice. Ogulite mango i jabuke i narežite ih na jednake komade.
- Luk, mango, jabuke, šećer, grožđice, ocat, limunov sok, đumbir i sol pomiješajte i kuhajte ih na slaboj vatri 20 minuta. Začinite i ostavite da se ohladi.
- Kad se meso ispeče skinite klinčiće, odvojite ga od kosti, narežite i poslužite uz umak od jabuka.
Predlažemo da kotlete poslužite s pire krumpirom. Dobar tek!