Sjajna ideja kako pripremiti pile iz pećnice, odnosno, čime ga okružiti, dolazi od majstora kuhanja, Jamieja Olivera.
Brzo i jednostavno se priprema, a jednom kada probate ovako pečenu mrkvicu, sigurni smo da više nikada nećete peći pile na drugi način. I bez mrkve!
Samo nekoliko sastojaka trebat će vam za ovaj divan, a opet toliko mirisan i sočan obrok. Mrkvu i krumpir odmah imate spremne za prilog pečenom piletu, a preostaje vam još samo naći savršenu salatu. izbor je velik, pa tako predlažemo neku zimsku poput endivije, svježeg kupusa, rukole, matovilca ili primjerice, potočarke.
Sastojci:
- 500 g mrkve
- 600 g krumpira (manjih)
- 1 glavica češnjaka
- Pile od 1 - 1.6 kg
- 1 limuna
- 5 - 6 grančica svježeg timijana
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva
- Mrkvu i krumpir oguliti pa prerezati na polovice; češnjak podijeliti na češnjeve (ne ljuštiti ga) i lagano rukom zdrobiti svaki češanj
- U veću posudu za pečenje poslagati mrkvu, krumpir i češnjak pa sve zaliti maslinovim uljem i dobro posoliti i popapriti te rukama promiješati
- Pile nasoliti i popapriti te staviti limun u unutrašnjost pileta i staviti pile na poslagano povrće te na njega i po povrću poslagati grančice timijana
- Smanjiti temperaturu na 200 stupnjeva pa staviti sve zajedno peći na otprilike 45 minuta - dok krumpir i mrkva ne budu pečeni
- Kada su krumpir i mrkva pečeni, izvaditi posudu iz pećnice, izvaditi krumpir i mrkvu, a pile ostaviti i vratiti ga u pećnicu na otprilike još pola sata, odnosno, koliko je potrebno ovisno o veličini pileta.
- Kada je pile pečeno, izvaditi ga iz pećnice, pokriti aluminijskom folijom i nju prekriti krpom pa ostaviti da odmori 10 - 15 minuta
- Poslužiti toplo s pečenim krumpirom i mrkvom.
Dobar tek!