Recepti 13. listopada 2014.

Pecivo

Pecivo
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite pecivo kod kuće i uživajte u toplim kruščićima

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 580

Potrebno vam je

  • 50 g maslac, slani
  • 1 žlica šećer, kristal
  • 2.25 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 550 g pšenično brašno, bijelo
  • 1.50 mala žlica sol
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 2 kom jaje kokošje
  • 1 žlica krupna morska sol
  • 2 žlica sjemenke maka, sušene

Priprema

  1. U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
  2. U drugoj posudi lagano zagrijte maslac i mlijeko (dok se maslac ne istopi). Ohladite da bude mlako.
  3. U većoj zdjeli umiješajte brašno i sol. U sredini načinite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, umućena jaja (ostavite jednu žlicu od umućenih jaja) i mlako mlijeko s maslacem te izmiješajte mekano tijesto.
  4. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu. Stavite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplo jedan sat da se diže. Ponovno ga mijesite par minuta da se istisne zrak.
  5. Ovako dobiveno tijesto podijelite na 16 podjednakih dijelova. Od njih oblikujte razne oblike, kao na gornjoj slici. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom te držite na toplu mjestu dvadesetak minuta.
  6. Sačuvanu žlicu umućenog jaja izmiješajte s 2 žlice mlijeka i s tom masom premažite pecivo. Polovinu možete posuti krupnom morskom solju, drugu polovinu makom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, do zlatne boje. Dok se hlade prekrijte ih krpom da ostanu mekani. Poslužite ih ohlađene.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.