Vjerujemo da ove namirnice već imaš u smočnici ili u hladnjaku – jer tuna, rajčice i masline namirnice su koje baš svatko voli, zar ne? Ako je tako, onda su ove penne s tunjevinom i maslinama savršena ideja za ručak usred tjedna. Neće ti oduzeti previše vremena, a rezultat je stvarno ukusan obrok.
Konzervirana tuna je brz i jednostavan obrok, a za ovaj recept preferiramo tunu u maslinovom ulju. Naime, ulje pojačava okus tune i daje finu vlažnost umaku. Ako pak više voliš tunjevinu u vodi, dodaj nekoliko žlica maslinova ulja u ovo jelo – za mekaniju teksturu. Preferiraš li aromatičnije jelo predlažemo da u ovaj recept dodaš i malo (ili više, po želji) mljevenih ili nasjeckanih inćuna.
Pripremi sastojke (ili dodaj pak neke nove ako želiš – jer u tjesteninu definitivno može baš sve) dok se voda za tjesteninu zagrijava.
Penne s tunjevinom i maslinama
Sastojci za 4 osobe:
- 250 g tunjevine iz ulja
- 350 g penna
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 ljuta papričica
- 2 žlice ulja
- 1 žličica šećera
- 250 g sjeckane rajčice
- 100 g crnih maslina
- sol i papar
Priprema:
- Luk i češnjak oljušti i nasjeckaj, papričicu očisti i nasitno nareži, a tunjevinu ocijedi i usitni vilicom.
- Penne skuhaj u dosta slane vode da budu al dente.
- Na vrućem ulju pirjaj luk i češnjak dok ne postanu staklasti, pospi ih šećerom pa miješaj dok se šećer ne karamelizira. Primiješaj rajčice pa ostavi neka vrije oko 5 minuta. Umiješaj zatim tunjevinu, papričicu i masline pa kuhaj još oko 2 minute.
- Tjesteninu ocijedi i izmiješaj s umakom te po želji ukrasi peršinom.