Hladnije dane teško možemo zamisliti bez toplog jela na žlicu. Ovaj gulaš popularan je diljem svijeta, dobio je i razne inačice, a ovaj nam se učinio najboljom varijantom za ove prve hladne dane. Naime, pikantno nas uvijek zagrije i nekako baš paše i našem želucu i obrazima koji se zarumene od hladnoće. Kad želiš nešto konkretno, ali na žlicu, pikantni gulaš je stvarno dobar izbor!
Još je bolje kad se vratiš kući s hladnog, ledenog zraka vani, pa ga nađeš toplog na štednjaku. Dobra stvar je to što ga možeš pripremiti dan ranije, pa začas podgrijati. Osim tog, možeš ga kombinirati s njokima, pa čak i nekim verzijama tjestenine. Možda je baš ovo tvoje novo omiljeno jelo na žlicu.
Pikantni gulaš
Sastojci:
- 500 g junetine od buta
- 2 luka
- 150 g mrkve
- 20 ml ulja
- 250 g sjeckane rajčice
- žličica ljute crvene mljevene paprike
- 1/2 žlice ajvara
- češanj češnjaka
- 1/2 čili papričice
- žlica koncentrata rajčice
- 1/2 žlice škrobnog brašna
- žlica peršina
- sol i papar
Postupak:
-
Na ulju poprži junetinu narezanu na manje kocke. Dodaj sjeckani luk i ribanu mrkvu. Pirjaj oko 5 minuta, makni s vatre i umiješaj koncentrat rajčice, mljevenu papriku i protisnuti češnjak.
- Vrati na vatru, dodaj sjeckanu čili papričicu i rajčice, posoli i popapri. Dodaj 8 dl vode i kuhaj poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša.
- Po potrebi dolij još vode. Škrobno brašno razmuti u malo hladne vode i umiješaj u juhu. Kratko prokuhaj, umiješaj ajvar i pospi sjeckanim peršinom.