gastro postao
Isprobajte recept za janjetinu u ukusnom umaku
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 390
Janjetina
- 2000 g janjetina, but
- 1.50 mala žlica korijander
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica crvena paprika
- 800 g krumpir, zreli
- 45 g pšenično brašno, bijelo
Umak
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 mala žlica sol
- 30 ml vinski ocat, bijeli
- 250 ml ulje maslinovo
- 1 mala žlica menta
Priprema
- Stavite janjetinu u posudu za pečenje. U zdjeli pomiješajte ulje i sve začine. Utrljajte mješavinu u meso. oko janjetine poslažite krumpir. Stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C.
- Nakon pola sata sokovima iz posude prelijte janjetinu. Pecite još 40-60 minuta, ovisno o tome želite li da meso bude slabije ili jače pečeno. Stavite janjetinu i krumpir na toplu platu za posluživanje te ostavite da odstoji prije rezanja.
- Tekućini u posudi dodajte brašno, zagrijte na laganoj vatri uz miješanje, dodajući 250-300 ml vode kako biste napravili umak.
- Napravite umak aïoli. U blender stavite žumanjak, sol i ocat te izmiješajte. Potom polako umiješajte ulje dok ne dobijete gustu majonezu. Dodajte metvicu. Izrežite janjetinu te poslužite s pečenim krumpirom, umakom i majonezom aïoli.
Izvor Skuhatćute