gastro postao
Pileći gulaš bilo je jedno od omiljenih jela Abraham Lincolna, a svoj izvanredan okus postiže kuhanjem mesa u vlastitom soku
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 271
Potrebno vam je
- 2 žlica ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 8 g pile (crno meso - batak, zabatak)
- 2 žlica pšenično brašno, bijelo
- 120 g šampinjoni (uzgojeni)
- 4 režanj češnjak
- 4 kom krumpir, mladi
- 2 mala žlica ružmarin
- 1.50 dl vino bijelo
- 3 dl pileći temeljac
- 1 list lovorov list
- 4 kom luk kozjak
Priprema
- Luk kozjak i češnjak oljuštimo. Kozjak tanko narežemo, a češnjak zgnječimo. Krumpir ogulimo i narežemo na komadiće. Gljive obrišemo.
- Zagrijemo ulje u dubokoj tavi. Posolimo i popaprimo brašno pa pospemo njime komade piletine (4 batka, 4 zabatka) i pržimo ih, često okrećući, na vatri srednje jačine. Izvadimo iz tave i odložimo. Narežemo gljive.
- U tavi na ulju popržimo luk 2 – 3 minute, često miješajući. Dodamo češnjak, gljive, krumpire i ružmarin pa pržimo 2 minute
- Ulijemo vino, pustimo da zavre i vrije 1 minutu, pa ulijemo temeljac. Ostavimo da ponovno zavre. Vratimo piletinu u lonac, dodamo lovorov list i dobro poklopimo
- Smanjimo vatru i lagano kuhamo oko 45 minuta. Izvadimo lovorov list i po potrebi dodamo začine. Poslužimo vruće.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata