Recepti 17. prosinca 2025.

Pileći tajine u Msemen lepinji na marokanski način

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025.
foto: Josip Regovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Jozefina Birindžić svoj je food blog pokrenula prije 17 godina, a u sklopu natjecanja Gastro zvijezda 2025. pripremila nam je omiljeni street food - Pileći tajine u Msemen lepinji.

Jozefina Birindžić jedna je od onih čiji pristup kuhanju savršeno opisuje jedna sintagma - neopisivo zarazan. Slavonka iz Slavonskog Broda i žena koja je još prije 17 godina bila među prvima na našoj sceni s vlastitim food blogom, danas vodi radionice kuhanja, snima recepte, putuje i donosi okuse svijeta u vlastitu kuhinju.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Dok mnogi kuhaju za sebe, Jozefina kuha za druge, i to s takvom strašću da se pitamo kada uopće stigne jesti ili kuhati - za sebe. Upravo zato nije čudno što publika na njezinom Instagram profilu mojgastro s nestrpljenjem iščekuje svako novo slano jelo, kao i svaku slasticu koju pripremi, i što će biti pravo zadovoljstvo gledati je u natjecanju koje okuplja najbolje od najboljih.

Ove godine natječe se za Gastro zvijezdu 2025., u kategoriji Internacionalna hrana. Glasati za Jozefinu možeš ovdje!

U sklopu natjecanja dobila je zadatak osmisliti jelo inspirirano svjetskim street foodom, a Jozefina je odlučila pripremiti pileći tajine u Msemen lepinji. Recept pročitaj u nastavku, a detalje pripreme pogledaj u videu!

Sastojci za pripremu cous-cousa:

  • 150 g cous-cousa
  • 300 ml vode
  • 20 g maslaca

Priprema: Stavite cous-cous u ključalu vodu, promiješajte i poklopite. Neka stoji minimalno 10 minuta. Umiješajte 50 g maslaca te sve promiješajte lagano vilicom kako bi cous-cous bio lagan, prozračan.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sastojci za marinadu:

  • 1 crvena paprika
  • 1/2 luka
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 2 češnja češnjaka
  • 4-5 crnih maslina
  • svježi đumbir (2 cm)
  • 2 žličice cimeta

Ostali sastojci:

  • 4 otkoštena batka s zabatkom
  • 1/2 luka
  • 1 mrkva
  • 1 limenka slanutka
  • 1 žlica kurkume
  • 1 žličica kima
  • 1 žličica korijandera ili svježi list korijandera
  • pileći temeljac ili voda zelene masline
  • limun
  • 2 srednje žlice meda
  • peršin
  • sol i papar
  • mješavina arapskih/marokanskih začina

Postupak za marinadu:

Sve sastojke za marinadu stavite u multipraktik/sjeckalicu i krupno sameljite. Piletinu otkostite i skinite kožu te narežite na kockice, a zatim dodajte marinadu i ostavite da stoji najmanje 30 min (poželjno je par sati kako bi piletina upila sve okuse).

Postupak za tagine: Tostirajte sjemenke kima (i korijandera ako ih koristite) te ih sameljite u mužaru.

Izvadite piletinu iz marinade tako da ju procijedite kroz krupnije sito ili jednostavno rukama skinite marinadu s kockica. Popržite piletinu na maslinovom ulju dok ne dobije zlatnu boju te ju izvadite i pokrijte folijom kako se ne bi sušila. Na malo maslinovog ulja popržite sitno sjeckani luk, a zatim dodajte začine i pustite da se i oni malo preprže kako bi pustili svoje arome. Vratite piletinu i sve podlijte pilećim temeljcem ili vodom. Limun i masline (koje ste prethodno okoštali) narežite na ploške kao i mrkvu.

U tajine stavite cous cous, meso, mrkvu, limun i masline pa dodajte te pustite da sve prokuha poklopljeno još 20-30 minuta. Slanutak natrljajte mješavinom začina i malo nauljite pa pecite da budu hrskavi. Pred kraj dodajte med, peršin, korijander u listu (ako ga koristite), sol i papar te prokuhajte još kratko. Pustite tagine da odmori pa punite lepinje. Dodajte slanutak.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Msemen lepinja - Marocco ( sastojci za 12 komada)

  • 300 g mekog brašna
  • 200 g semoline
  • ½ žličice suhog kvasca
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice šećera
  • 300 ml vruće vode
  • 100 g maslaca
  • dodatno 100 ml ulja
  • semolina za valjanje
  • pola žličice praška za pecivo

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema

Prvih pet suhih sastojaka stavite u veliku zdjelu, promiješajte. Napravite udubljenje pa ulijte 250 ml vruće vode. Miješajte rukom ili mikserom. Dodajte po malo još vode da dobijete lijepo izdašno tijesto, ali ne smije biti ljepljivo, već kompaktno. Sad mijesite na radnoj površini još malo, da postane glatko.

Nauljite tijesto pa napravite 12 loptica i smjestite na papir za pečenje. Pokrijte i ostavite na toplom oko 30 min. Pomiješajte griz i prašak za pecivo. Nauljite ruke i radnu površinu. Tijesto valjajte valjkom ili rukama da dobijete tanku veliku površinu. Premažite tijesto s malo maslaca sobne temperature ( podijelite ga na 12 dijelova!), pospite s malo griza s pzp, prstohvat, pa motajte stranice lijevo, desno, pospite griz i pzp, pa taj dugački komad, gore dolje .

Dobit ćete kvadrat. Tako napravite sve, stavite opet na papir za pečenje. Pokrijte cca 10 minuta. Kada je prošlo, opet na nauljenoj površini rukama polako razvlačite na duplo veću veličinu. Zagrijte tavu s malo ulja, pa pržite s obje strane po 2-3 min. Ne morate svaki puta nauljiti tavu. Odložite na kuhinjskim ubrusom postavljeni tanjur. Možete jesti sa svime.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.