Jabuke su trenutačno najjeftinije voće, a i tako su slasne da im je nemoguće odoljeti. Volimo sve slastice s jabukama – štrudle, pite, fritule, tarte Tatin, brze kolače, kolače s „nevidljivim“ jabukama… A novi hit nam je definitivno slasna cobbler pita od jabuka kako je priprema bivša prva dama Amerike Michelle Obama.
Pita od jabuka peče se čak 3 sata!
"Ovaj cobbler pripremam već jako dugo, a sastojke sada već mjerim napamet. Količinu određenih sastojaka, poput šećera, moguće je i prilagoditi jer netko voli slađe, netko manje slatke deserte. No navedene količine daju baš onakvu pitu kakvu voli moja obitelj.
Da, zvuči neobično, no ova pita uistinu se peče 3 sata – na taj način tijesto postane pahuljasto, baš kako ga voli Barack", poručuje Michelle.
Obilne količine za ovu pitu su dovoljne za veće društvo, ali moraš se pripremiti da pečenje uistinu traje dugo te na vrijeme ubaciti cobbler od jabuka u pećnicu.
Cobbler od jabuka po receptu Michelle Obame
(za 8-10 porcija, srednje zahtjevno, 200 minuta)
Sastojci:
- 8 jabuka granny smith – oguljenih i narezanih na kriške
- 1 i ½ do 2 šalice smeđeg šećera (1 šalica = 250 ml)
- 1 i ½ žličica cimeta
- 1 žličica naribanog muškatnog oraščića
- ½ žličice soli
- ¼ šalice oštrog brašna
- gotovo prhko tijesto za pitu
- 125 g maslaca
Postupak:
- Pripremi tijesto za pitu prema ovom receptu i ostavi ga u hladnjaku preko noći. (kod nas na žalost još ne postoji opcija kupnje gotovog prhkog tijesta koje se koristi u ovom receptu)
- Sastojke za nadjev izmiješaj u zdjeli i stavi u hladnjak preko noći da se svi okusi prožmu.
- Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva. Namasti veliki kalup maslacem.
- Razvaljaj tijesto za pitu na što tanje. S pola količine tijesta obloži dno i stranice kalupa te ga izbodi vilicom na nekoliko mjesta. Nadjev od jabuka zajedno s tekućinom s dna posude ulij u tijesto. Na vrh stavi 100 g maslaca u komadićima. Ostatkom tijesta prekrij nadjev i pusti da tijesto ležerno viri preko ruba kalupa.
- Rubove tijesta pritisni na rub kalupa. Rastopi ostatak maslaca i time premaži tijesto na vrhu pite.
- Ubaci pitu u pećnicu i odmah smanji temperaturu na 150 stupnjeva. Peci oko 3 sata. U to vrijeme stigneš svašta obaviti, a pitu prvi put trebaš provjeriti nakon 2 do 2 i pol sata kako ne bi zagorjela.
I još malo recepata u kojima su jabuke glavne zvijezde...