gastro postao
Rustikalno jelo od povrća možete servirati kao prilog ili zasebno kao slanu poslasticu nakon prekrcanog vikenda
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 147
Potrebno vam je
- 1300 g krumpira
- 1 žlica svježeg timijana
- svježe mljeveni papar
- 5 žlica maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
Priprema
- Krumpire kuhati u većoj količini posoljene vode. Kada zavrije, smanjiti vatru i kuhati polupokriveno 20 do 25 minuta, dok krumpiri malo omekšaju ali ne budu potpuno kuhani.
- Krumpire prebaciti u cjedilo, isprati hladnom vodom i osušiti, zatim staviti na tanjur i potpuno ohladiti, neka odstoje bar pola sata
- Krumpire oguliti i krupno naribati u veću zdjelu. Dodati timijan, 1 ½ žličicu soli i ¾ žličice papra, dodati 2 žlice otopljenog maslaca pa dobro izmiješati smjesu.
- Pećnicu zagrijati na 190˚C, rešetku postaviti u sredinu.
- U vatrostalnoj tavi zagrijati ulje i 1 žlicu maslaca pa dodati smjesu od krumpira. Zagrijavati na srednjoj vatri i pomoću špatule čvrsto utisnuti u dno tave tako da vrh bude ravan.
- Zatim smanjiti vatru i pokriveno kuhati dok rubovi posmeđe, oko 5 minuta. Maknuti pokopac pa nepokriveno peći još 10 minuta.
- Premazati vrh sa preostalom količinom maslaca pa premjestiti tavu u pećnicu i peći 3 do 7 minuta.
- Izvaditi tavu iz pećnice i špatulom odvojiti rub pite od tave a zatim je izvrnuti na veći tanjur i rezati na kriške.