Recepti 08. siječnja 2018.

Nakon vikenda: Pita od krumpira s timijanom

Pita od krumpira i začinskog bilja
gastro postao gastro.24sata.hr
Rustikalno jelo od povrća možete servirati kao prilog ili zasebno kao slanu poslasticu nakon prekrcanog vikenda

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 147

 

Možda vas zanima... Fina i brza: Pita bez dna s jabukama i narom Recepti Možda vas zanima... Spankopita: Grčka pita sa špinatom Recepti

 

Potrebno vam je

  • 1300 g krumpira
  • 1 žlica svježeg timijana
  • svježe mljeveni papar
  • 5 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinova ulja

 

Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Možda vas zanima... Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Recepti

 

Priprema

  1. Krumpire kuhati u većoj količini posoljene vode. Kada zavrije, smanjiti vatru i kuhati polupokriveno 20 do 25 minuta, dok krumpiri malo omekšaju ali ne budu potpuno kuhani.
  2. Krumpire prebaciti u cjedilo, isprati hladnom vodom i osušiti, zatim staviti na tanjur i potpuno ohladiti, neka odstoje bar pola sata
  3. Krumpire oguliti i krupno naribati u veću zdjelu. Dodati timijan, 1 ½ žličicu soli i ¾ žličice papra, dodati 2 žlice otopljenog maslaca pa dobro izmiješati smjesu.
  4. Pećnicu zagrijati na 190˚C, rešetku postaviti u sredinu.
  5. U vatrostalnoj tavi zagrijati ulje i 1 žlicu maslaca pa dodati smjesu od krumpira. Zagrijavati na srednjoj vatri i pomoću špatule čvrsto utisnuti u dno tave tako da vrh bude ravan.
  6. Zatim smanjiti vatru i pokriveno kuhati dok rubovi posmeđe, oko 5 minuta. Maknuti pokopac pa nepokriveno peći još 10 minuta.
  7. Premazati vrh sa preostalom količinom maslaca pa premjestiti tavu u pećnicu i peći 3 do 7 minuta.
  8. Izvaditi tavu iz pećnice i špatulom odvojiti rub pite od tave a zatim je izvrnuti na veći tanjur i rezati na kriške.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.