Recepti 03. srpnja 2016.

Pita od krušaka, jabuka i šljiva

Pita od krušaka, jabuka i šljiva
gastro postao gastro.24sata.hr
Ispecite bogatu voćnu pitu po receptu Gastro blogerice Matejke i zamirisat će vam cijeli stan

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 479

Tijesto za kalup promjera 28 cm

  • 210 g maslac, neslani
  • 240 g integralno brašno
  • 180 g oštro brašno
  • 90 g demerara smeđi šećer
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 4 žlica mlijeko kravlje, punomasno

Nadjev

  • 200 g šljiva
  • 2 kom kruška (cijela)
  • 1 kom jabuka (cijela)
  • 40 ml limunov sok
  • 1 mala žlica med, vrcani
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • 2 žlica gustin

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup premažite maslacem.
  2. Brašna i maslac pomiješajte i razmrvite rukama da se što bolje povežu. Zatim dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Bit će malo tvrdo u početku, no vrlo brzo će se povezati.
  3. Trećinu tijesta odvojite, a ostalo razvaljajte na veličinu kalupa.
  4. Preselite tijesto u kalup tako da ga namotate na valjak i razmotate u kalupu. Izbodite ga vilicom i pecite 10-12 min tj. dok tijesto ne počne dobivati smeđu boju po rubovima.
  5. Ostalu trećinu tijesta razvaljajte i narežite na trakice širine 2 cm.
  6. Šljive raspolovite i izvadite koštice, kruške i jabuku ogulite i narežite na veće komade. Pomiješajte voće s ostalim sastojcima i prebacite na napola pečeno tijesto.
  7. Na vrh poslažite trake od tijesta u dva različita smjera kako biste dobili mrežu. Na rubovima trake utisnite u rub tijesta.
  8. Pecite još oko 35 minuta, tj. dok pita ne zamiriše i poprimi malo tamniju boju. Ohladite, posipajte šećerom u prahu i uživajte!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.