gastro postao
                                            
                                        
                                    Ispecite bogatu voćnu pitu po receptu Gastro blogerice Matejke i zamirisat će vam cijeli stan
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 479
Tijesto za kalup promjera 28 cm
- 210 g maslac, neslani
 - 240 g integralno brašno
 - 180 g oštro brašno
 - 90 g demerara smeđi šećer
 - 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
 - 4 žlica mlijeko kravlje, punomasno
 
Nadjev
- 200 g šljiva
 - 2 kom kruška (cijela)
 - 1 kom jabuka (cijela)
 - 40 ml limunov sok
 - 1 mala žlica med, vrcani
 - 1 mala žlica mljeveni cimet
 - 2 žlica gustin
 
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup premažite maslacem.
 - Brašna i maslac pomiješajte i razmrvite rukama da se što bolje povežu. Zatim dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Bit će malo tvrdo u početku, no vrlo brzo će se povezati.
 - Trećinu tijesta odvojite, a ostalo razvaljajte na veličinu kalupa.
 - Preselite tijesto u kalup tako da ga namotate na valjak i razmotate u kalupu. Izbodite ga vilicom i pecite 10-12 min tj. dok tijesto ne počne dobivati smeđu boju po rubovima.
 - Ostalu trećinu tijesta razvaljajte i narežite na trakice širine 2 cm.
 - Šljive raspolovite i izvadite koštice, kruške i jabuku ogulite i narežite na veće komade. Pomiješajte voće s ostalim sastojcima i prebacite na napola pečeno tijesto.
 - Na vrh poslažite trake od tijesta u dva različita smjera kako biste dobili mrežu. Na rubovima trake utisnite u rub tijesta.
 - Pecite još oko 35 minuta, tj. dok pita ne zamiriše i poprimi malo tamniju boju. Ohladite, posipajte šećerom u prahu i uživajte!