gastro postao
Nostalgičan gastro podsjetnik na djetinjstvo koji svi vole
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 162
Potrebno vam je
- 6 kom tijesto za savijače
- 4 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 4 kom jaje kokošje
- 125 g maslac, neslani
- 1 mala žlica sol
- 0.50 mala žlica svježe mljeveni papar
- 510 g feta sir
- 1 kom vrhnje kiselo (12% masti)
- 4 mala žlica peršin, list
Priprema
- Otopite maslac u zdjeli. Umiješajte mlijeko, sol i papar pa sve zagrijte, ali da ne zakipi. U drugoj zdjeli izmiješajte mrvljeni sir, vrhnje i nasjeckani peršin.
- Maslacem premažite dno i strane posude za pečenje. Na dno stavite žlicu, dvije mješavine s mlijekom. Stavite na dno koru za savijače. Prelijte je šestinom mješavine s mlijekom.
- Podijelite mješavinu sa sirom na pet dijelova. Pospite petinu smjese po kori, pa isto ponovite sa smjesom i korama dok ne budete imali pet kora. Zadnju koru stavite na vrh i polijte mlijekom.
- Pecite 45 minuta na temperaturi od 185°C ili dok vrh pite ne poprimi smećkastu boju.
- Nakon što se pita ispeče, izvadite je iz pećnice i polijte žlicom ili dvije hladne vode po vrhu, pa umotajte u čisti ručnik ili u papir za meso. To će pomoći omekšati prvi sloj. Ostavite pitu da se “odmori” 20 minuta prije rezanja.
Izvor Skuhatćute