Recepti 13. listopada 2014.

Pita od sira

Pita od sira
gastro postao gastro.24sata.hr
Nostalgičan gastro podsjetnik na djetinjstvo koji svi vole

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 162

Potrebno vam je

  • 6 kom tijesto za savijače
  • 4 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 4 kom jaje kokošje
  • 125 g maslac, neslani
  • 1 mala žlica sol
  • 0.50 mala žlica svježe mljeveni papar
  • 510 g feta sir
  • 1 kom vrhnje kiselo (12% masti)
  • 4 mala žlica peršin, list

Priprema

  1. Otopite maslac u zdjeli. Umiješajte mlijeko, sol i papar pa sve zagrijte, ali da ne zakipi. U drugoj zdjeli izmiješajte mrvljeni sir, vrhnje i nasjeckani peršin.
  2. Maslacem premažite dno i strane posude za pečenje. Na dno stavite žlicu, dvije mješavine s mlijekom. Stavite na dno koru za savijače. Prelijte je šestinom mješavine s mlijekom.
  3. Podijelite mješavinu sa sirom na pet dijelova. Pospite petinu smjese po kori, pa isto ponovite sa smjesom i korama dok ne budete imali pet kora. Zadnju koru stavite na vrh i polijte mlijekom.
  4. Pecite 45 minuta na temperaturi od 185°C ili dok vrh pite ne poprimi smećkastu boju.
  5. Nakon što se pita ispeče, izvadite je iz pećnice i polijte žlicom ili dvije hladne vode po vrhu, pa umotajte u čisti ručnik ili u papir za meso. To će pomoći omekšati prvi sloj. Ostavite pitu da se “odmori” 20 minuta prije rezanja.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.