gastro postao
Pravi jesenski recept kojem će ljubitelji pita, ali i crnog piva, teško odoljeti
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 683
Potrebno vam je
- 500 g govedina, srednje masna
- 0.50 l crno pivo
- 1 kom mrkva, crvena
- 1 kom luk ,crveni
- 4 režanj češnjak
- 2 kom celer stabljika
- 3 dl goveđi temeljac
- 2 dl pelati
- 500 g tijesto za savijače
- ružmarin
- majčina dušica
- peršin, list
- ulje maslinovo
- sol
- papar
- pšenično brašno, bijelo
Priprema
- Ako nemate goveđeg temeljca napravite običan povrtni.
- Pripremite i isjeckajte svo povrće. Meso izrežite na veće kockice te ga bacite u brašno da se pobrašni. Prvo ćete na maslinovom ulju popržiti meso dok ne postane smeđe. Meso prebacite u poseban tanjur, a u lonac dodajte još malo maslinovog ulja i ubacite luk i češnjak te pirjajte dok ne omekane.
- Potom dodajte mrkvu i celer te dinstajte 5-6 minuta. Sada vratite meso u lonac, dodajte temeljac, smiksane pelate ili pasatu i crno pivo, dodajte sve začine, posolite i popaprite. Poklopite dok ne provrije. Kad je provrilo maknite poklopac i pustite da krčka na laganoj vatri barem sat vremena dok se gulaš ne zgusne, a mesno ne omekani. Povremeno miješajte te začinite dodatno prema ukusu.
- Kada je gulaš gotov prebacite ga u vatrostalnu zdjelu u kojoj ćete ga zapeći. Pustite da se ohladi dok ne postane mlak.
- Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljajte na veličinu vatrostalne posude. Rubove posude u kojoj je meso navlažite vodom i prekrijte lisnatim tijestom. Tijesto lagano premažite jajem. Pecite u pećnici cca 30-ak minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
Pravi jesenski recept kojem će ljubitelji pita, ali i crnog piva, teško odoljeti