Dok su još tvrde, pomalo zelene šljive volimo ravno s grane, one nešto mekanije bit će idealne za pripremu slasne prhke pite. Ne poznajemo osobu koja može odoljeti mirisu pečenih šljiva u kombinaciji s vanilijom ili, u ovom slučaju, đumbirom, pa je ova slastica idealna za druženja s najdražima.
Vole je svi i nestaje u trenu. Recept je jednostavan, klasično prhko tijesto začinite s domaćim slatkim šljivama, dodajte začine po želji i uživajte u još toploj piti uz kuglicu omiljenog sladoleda. U slast!
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 420 g brašna
- 2 žlice šećera
- 250 g maslaca
- 10 žlice hladne vode
- Prstohvat soli
Za nadjev od šljiva trebat će vam:
- 900 g šljiva
- 100 g šećera
- 1 limun
- 1 žličica ribanog svježeg đumbira
Priprema:
- Od svih sastojaka brzinski zamijesite tijesto. Koristite hladni maslac koji ste nasjeckali na manje komadiće ili naribali. Nemojte ga obrađivati predugo kako ne bi postalo gnjecavo. Cilj je dobiti čvrsto tijesto koje zatim spremite u hladnjak i pustite da se malo stisne kako bi se moglo valjati.
- Očistite šljive od koštica, stavite ih u zdjelicu, začinite šećerom, limunovim sokom i svježim đumbirom. Kombinaciji možete dodati i vaniliju.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na željenu debljinu, pa ga prebacite u kalup za pečenje i pecite ga oko 10 minuta na 180 stupnjeva.
- Izvadite tijesto iz pećnice, dodajte nadjev i vratite u pećnicu na još 20 do 30 minuta.
Dobar tek!