Recepti 22. kolovoza 2018.

Pita sa šljivama - slastica kojoj ne želimo reći ne

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezonska slastica kojoj se posebno veselimo baš svakog ljeta svakako je mirisna pita od šljiva. Sjajna je prilika da šljivama dodate omiljene arome, a zatim sve upakirate u fino, hrskavo i prhko tijesto.

Dok su još tvrde, pomalo zelene šljive volimo ravno s grane, one nešto mekanije bit će idealne za pripremu slasne prhke pite. Ne poznajemo osobu koja može odoljeti mirisu pečenih šljiva u kombinaciji s vanilijom ili, u ovom slučaju, đumbirom, pa je ova slastica idealna za druženja s najdražima.

 

Možda vas zanima... Brzi hrskavi kolač sa šljivama i šumskim voćem Recepti

 

Vole je svi i nestaje u trenu. Recept je jednostavan, klasično prhko tijesto začinite s domaćim slatkim šljivama, dodajte začine po želji i uživajte u još toploj piti uz kuglicu omiljenog sladoleda. U slast!

 

Možda vas zanima... Savijača od šljiva - sočna i mirisna poslastica Recepti

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 420 g brašna
  • 2 žlice šećera
  • 250 g maslaca
  • 10 žlice hladne vode
  • Prstohvat soli

Za nadjev od šljiva trebat će vam:

  • 900 g šljiva
  • 100 g šećera
  • 1 limun
  • 1 žličica ribanog svježeg đumbira

Priprema:

  1. Od svih sastojaka brzinski zamijesite tijesto. Koristite hladni maslac koji ste nasjeckali na manje komadiće ili naribali. Nemojte ga obrađivati predugo kako ne bi postalo gnjecavo. Cilj je dobiti čvrsto tijesto koje zatim spremite u hladnjak i pustite da se malo stisne kako bi se moglo valjati.
  2. Očistite šljive od koštica, stavite ih u zdjelicu, začinite šećerom, limunovim sokom i svježim đumbirom. Kombinaciji možete dodati i vaniliju.
  3. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na željenu debljinu, pa ga prebacite u kalup za pečenje i pecite ga oko 10 minuta na 180 stupnjeva. 
  4. Izvadite tijesto iz pećnice, dodajte nadjev i vratite u pećnicu na još 20 do 30 minuta.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.