Nakon velikog uspjeha knjige dr. Marka Hymana "Hrana: Što bismo trebali jesti?", u izdanju Školske knjige odnedavno je na hrvatskom dostupna i njegova druga uspješnica, knjiga recepata "Hrana: Što bismo trebali kuhati?".
U ovoj kuharici recepte za sebe pronaći će svi, bez obzira na to jesu li vegana, slijede li paleo ili pegansku prehranu, ili izbjegavaju žitarice i laktozu. Neke su recepte u knjizi dodali prijatelji i kolege dr. Hymana koji su iskusili pozitivne učinke peganske prehrane – među njima su, primjerice, istaknuti liječnik i popularizator zdrave prehrane dr. Mehmet Oz i glumica Gwyneth Paltrow.
Razotkriveni mitovi o prehrani
Nakon što je u svojoj uspješnici "Hrana: Što bismo trebali jesti?" razotkrio dugogodišnje mitove o prehrani koji su nas udaljili od namirnica koje su zapravo zdrave za nas, dr. Mark Hyman u novom izdanju Školske knjige donosi zbirku recepata koji će oduševiti nepce i nahraniti tijelo.
Knjiga "Hrana: Što bismo trebali kuhati?", u prijevodu Sare Zobel, nudi više od 100 ukusnih i hranjivih recepata koji ističu prednosti prehrane koja obiluje zdravim mastima, svježim povrćem, orašastim plodovima i mahunarkama te organski uzgojenim namirnicama.
Dr. Mark Hyman: "Heana: Što bismo trebali kuhati?"
Zavolio kuhanje kao mladić
Dr. Mark Hyman zavolio je kuhanje još kao mladić, u doba kad je prehrambena industrija počela zagovarati prerađenu hranu i zamrznuta jela. Unatoč tomu što se zapadni svijet sve više opredjeljivao za komociju, njegova je obitelj uglavnom nastojala jesti svježu, izvornu, neprerađenu hranu.
"Kuhanje sam oduvijek povezivao s pripadnošću zajednici. Moja prva sjećanja povezana s hranom tiču se kuhanja pileće juhe petkom navečer te prženja latkesa (palačinki od krumpira) za Hanuku.
Majka me naučila osnovama kuhanja – kako gnječiti češnjak, oguliti luk, kada početi pripremati obrok ako želimo da sve ispadne savršeno te bude gotovo u isto vrijeme. Time je nastavila tisućljetni međugeneracijski proces prenošenja vještina sakupljanja i pripreme hrane unutar zajednice”, navodi autor u uvodu svoje knjige.
"U današnje je vrijeme prehrambena industrija preotela naše kuhinje, što se nije dogodilo slučajno. Kuhanje je pretvorila u posao, teret i dosadu. Ne nasjedajte na poruku: 'Danas zaslužuješ odmor'. Riječ je o prijevari koja bi nas trebala navesti da kupujemo unaprijed pripremljenu, prerađenu hranu”, ističe dr. Hyman.
Kombinacija paleo i veganske prehrane
Cijeli je sadržaj knjige usklađen sa smjernicama peganske prehrane (hibrid paleo prehrane i veganskog načina života, naglašavajući cjelovitu, neprerađenu hranu: puno povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki (oko 75% jelovnika), uz umjerene količine proteina (ribe, meso, mahunarke, ali i mliječni proizvodi), te izbjegavanje žitarica, rafiniranih šećera i prerađene hrane, ciljajući smanjenje upala i poboljšanje zdravlja).
U svim se receptima nalaze sastojci koji ne sadržavaju gluten i nezdrave masti te imaju niski glikemijski indeks. Većina namirnica koje se koriste u receptima, uz nekoliko iznimaka, ne sadržava žitarice i laktozu. Mnogi su i veganski. Svaki je recept vrlo jasno kategoriziran, s napomenom o tome sadržava li žitarice, laktozu i veganske sastojke.
"Neka vam ova knjiga bude vodič za pripremanje hrane koja dobro izgleda i miriše, ukusna je i zdrava. Neka vam pomogne da svoje najmilije, ili ljude koje biste htjeli bolje upoznati, okupite za ukusnim obrocima i u zanimljivim razgovorima.
Kuhanje je revolucionaran čin koji može ozdraviti vas, vašu zajednicu, pa čak i cijeli planet. Svijet možemo promijeniti zalogaj po zalogaj", poručuje dr. Mark Hyman o svojoj novoj knjizi koju je moguće nabaviti u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.
Maline
Pločice od malina - odličan recept prikladan i za djecu
Pločice od malina - odličan recept prikladan i za djecu
Ovaj je recept za pločice od malina osobito prikladan za djecu; djeca će poludjeti za kombinacijom okusa banana, maline i kokosa. I bit će vam drago što ste im poslužili ove pločice jer su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i zdravim masnim kiselinama iz različitih orašastih plodova i sjemenki.