U pravo vrijeme, kada sve sve nezdravije hranimo, a zdrava prehrana sve nam je češća tema, izišla je nova knjiga dr. Marka Hymana "Hrana – Što bismo trebali jesti?", koju izdavač Školska knjiga opisuje kao "cjelovit i jasan vodič za postizanje idealne težine i očuvanje cjeloživotnog zdravlja".
Knjiga "Hrana – Što bismo trebali jesti?" velika je svjetska uspješnica, koja je sada dobila i svoje hrvatsko izdanje, a sažima mnogobrojne znanstvene spoznaje i 35-godišnje liječničko iskustvo dr. Mark Hyman razbija uvriježene zablude o hrani i otkriva od čega se zaista sastoji zdrava prehrana i što bismo trebali jesti
"Knjiga dr. Marka Hymana jest remek-djelo otkrivanja istine, subverzivan prigovor industrijskim sustavima koji ugrožavaju naše zdravlje – i objašnjava kako svatko od nas može napredovati boljim odabirom hrane. Ovo će možda biti najkorisnija knjiga koju ćete pročitati", kaže o knjizi Daniel Goleman.
dr. Mark Hyman
Zbunjujuće poruke u medijima
Jeste li zasićeni oprečnim informacijama o tome koje namirnice treba jesti, a koje izbjegavati? U medijima često čitamo o najnovijim istraživanjima u kojima se proglašava štetnim ono što je nekoć smatrano zdravim, i obratno.
Znanost o hrani danas zbunjuje čak i stručnjake, ali ne i dr. Marka Hymana, autora svjetske uspješnice Hrana – Što bismo trebali jesti? koju je prevela Mirjana Paić-Jurinić i objavila Školska knjiga.
"Iscrpnu analizu 12 skupina namirnica – među kojima su meso, jaja, mliječni proizvodi, riba, žitarice, mahunarke, povrće, voće, orašasti plodovi i sjemenke, šećeri i zaslađivači – autor počinje znanstvenim činjenicama, zatim daje savjete na što je potrebno obratiti pozornost pri kupnji i pripremi namirnica te izdvaja što bismo trebali jesti, a što izbjegavati.
Prikazom jednostavnih prehrambenih načela pokazuje što znači hraniti se zdravo, kako hranu upotrijebiti kao lijek te koji su dodatci prehrani važni za zdravlje i ozdravljenje", napominje urednica hrvatskog izdanja knjige Ružica Miljanić.
Knjiga "Hrana – Što bismo trebali jesti?" je oduševila i slavnog dr. Mehmeta Oza koji je poručio: "U svijetu koji je sve više zabrinut zbog prehrane dr. Hyman pokazuje kako poštovati hranu kao lijek".
Nova knjiga dr. Marka Hymana "Hrana – Što bismo trebali jesti?"
Kuhanje s pravim namirnicama
S pomoću popularno-znanstvenog priručnika "Hrana – Što bismo trebali jesti?" čitatelji imaju prigodu preispitati svoje životne navike, izbaciti umjetne sastojke iz prehrane i naučiti kuhati s pravim, cjelovitim namirnicama. Pritom će se uvjeriti da priprema zdrave hrane ne mora trajati satima, što potvrđuje i sedmodnevni peganski jelovnik s jednostavnim, brzim i zdravim receptima u kojima autor knjige kombinira načela paleo i veganske prehrane.
"Ova je knjiga dobar lijek.", govori o knjizi dr. Hymana dr. Christiane Northrup, autorica knjige "Boginje ne stare", dok slavni autor Deepak Chopra poručuje: "Hrana i način na koji je proizvodimo i konzumiramo u središtu su većine svjetskih zdravstvenih, ekoloških, klimatskih, ekonomskih, čak i političkih kriza. Dr. Mark Hyman pokazuje nam svojom novom knjigom da je hrana moćan lijek, a sadržava informacije koje govore o našem okolišu i našim genima programirajući naše tijelo porukama zdravlja ili bolesti".
Nova knjiga dr. Marka Hymana "Hrana – Što bismo trebali jesti?"
Globalna epidemija pretilosti
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pretilost globalnom epidemijom 2000. godine. Danas većina svjetskog stanovništva živi u zemljama u kojima je loša prehrana odgovorna za više slučajeva bolesti i smrti nego tjelesna neaktivnost, pušenje i alkohol zajedno.
"Jesmo li svi mi samo lijeni i neodgovorni proždrljivci ili su za to možda krivi pogrešni prehrambeni savjeti”, pita se dr. Hyman, savjetnik američkoga Nacionalnog foruma za pretilost.
Prema rezultatima istraživanja, koja su objavljena u uglednom časopisu The Lancet, alarmantni trendovi nisu zaobišli ni Hrvatsku – stope debljine udvostručile su se od 1990. do 2022. godine. U odvažnoj i sjajnoj knjizi koja može pomoći milijunima ljudi da brzo poboljšaju zdravlje i bolje se osjećaju, dr. Mark Hyman piše o tome gdje smo pogriješili i, što je još važnije, što možemo odmah poduzeti.
Prerađena hrana stvara ovisnost
Uz edukaciju i izbor pravih namirnica, prvi je konkretan korak povratak kuhanju u vlastitom domu iz kojeg nas je, prema riječima Marka Hymana, istjerala prehrambena industrija.
"Odgojili smo najmanje dvije generacije koje ne znaju kako skuhati obrok od pravih namirnica i koje više vremena provode gledajući kuhanje na televiziji nego kuhajući. Današnji industrijski proizvodi koji sliče hrani preoteli su naše okusne pupoljke i kemiju mozga.
Šećer, biološki gledano, stvara veliku ovisnost. I to nije nimalo slučajno. Prehrambeni divovi imaju institute koji se bave okusima i u kojima zapošljavaju 'stručnjake za žudnju' da bi prepoznali 'gustativni vrhunac' namirnica koji će stvoriti 'teške ovisnike'”, piše u uvodnom dijelu knjige dr. Mark Hyman.
Nova knjiga dr. Marka Hymana "Hrana – Što bismo trebali jesti?"
Hrana je najbolji i najmoćniji lijek
Prema tvrdnjama dr. Hymana, zdrava hrana je najmoćniji lijek na planetu.
"Nikada nisam vidio da je netko postao najbolja verzija sebe tako da je jeo smeće od hrane. Prije stotinu godina nije nam bila potrebna nikakva etiketa da bismo znali kako je naša hrana lokalna, organska, sa zelene ispaše; sva je hrana bila cjelovita, stvarna, nepatvorena, tradicionalna. Na sreću, osviješteni se potrošači snažno žele vratiti tom načinu života i riješiti poremećene odnose s onim što jedemo", poručuje dr. Hyman.
"Ako se pitate što biste zapravo trebali jesti, pročitajte ovu knjigu", poručuje o knjizi Tony Robbins, američki životni i poslovni stručnjak.
Većina ljudi zna da je dobro hraniti se zdravo. Međutim, ne razumiju kolika je moć hrane kada je riječ o sprečavanju bolesti, liječenju, čak i potpunom ozdravljenju. Postali smo konzumenti hrane, a ne oni koji je proizvode i pripremaju, i tako smo izgubili povezanost sa svojim svijetom i sa samima sobom, tvrdi dr. Hyman. Njegova knjiga pomaže čitateljima da tu povezanost ponovno izgrade.
Jedite većinom biljke - poručuje dr. Mark Hyman
13 savjeta za zdravu prehranu i bolji život
Za kraj, donosimo 13 savjeta dr. Hymana za zdravu prehranu i bolji život. Oni su vrlo jednostavni i lako pamtljivi, a njihova detaljna objašnjenja nalaze se u knjizi "Hrana – Što bismo trebali jesti?".
- Klonite se šećera.
- Jedite većinom biljke.
- Polako s voćem.
- Klonite se pesticida, antibiotika, hormona, namirnica s genetski modificiranim organizmima.
- Jedite hranu sa zdravim mastima.
- Klonite se većine ulja od biljaka, orašastih plodova i sjemenki.
- Izbjegavajte ili ograničite konzumaciju mliječnih proizvoda.
- Smanjite unos mesa i proizvoda životinjskog podrijetla.
- Jedite ribu iz održivog uzgoja ili ribu iz uzgoja s niskom razinom žive
- Izbjegavajte gluten.
- Cjelovite žitarice bez glutena jedite štedljivo.
- Mahunarke jedite samo povremeno.
- Testirajte se za personaliziran pristup.