Recepti 03. siječnja 2022.

Pripremi hranjivu i laganu salatu s bulgurom

Instagram @thetasteatlas Slasna salata odličan je obrok za zdravlje organizma
gastro postao gastro.24sata.hr
Lagana i hranjiva salata od bulgura i leće može se jesti i kao prilog, uz riblja i mesna jela

Žitarica koju većina zanemaruje dostojna je zamjena riži u toplim jelima i ključni je sastojak hladnih salata. Bulguru kao kuhanoj, usitnjenoj i posušenoj pšenici ne treba duga termička obrada, a savršeno upotpunjuje hladne salate poput popularnog libanonskog Tabbouleha. 

Bulgur se može pripremati na razne načine, a budući da se jako kratko kuha, odlična je za pripremu brzinskih obroka. Ukoliko još dvojiš, sjeti se da je riječ o ukusnoj i cjelovitoj žitarici koja povoljno djeluje i na probavni sustav.

U nastavku ti onosimo odličan recept s bulgurom koji možeš poslužiti za ručak ili večeru. Svakako isprobaj i javi na dojmove!

Sastojci:

  • 150 g bulgura
  • 150 g zelene ili žute leće
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 svježa lovorova lista
  • vezica mladog luka
  • 2 zrele rajčice
  • 2 crvene paprike
  • 1 ljubičasti luk
  • ½ vezice svježeg peršina
  • ½ vezice svježeg kopra
  • ½  vezice mente
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 4 žličice melase
  • 2 limuna
  • 1 žlica sumaka

Priprema:

  1. Stavi bulgur u zdjelu, prelij ga kipućom vodom i ostavi da stoji 30 do 45 minuta.
  2. Leću, češnjak i lovor stavi u lonac, prelij ih s dosta hladne vode i zakuhaj.
  3. Smanji vatru i kuhaj poklopljeno 20 do 30 minuta ili dok leća ne omekša.
  4. Ocijedi je u cjedilu, baci češnjak i lovor, a leću stavi u veliku zdjelu za miješanje.
  5. Bulgur ocijedi u cjedilu, prebaci ga na čistu kuhinjsku krpu, zamotaj ga i čvrsto stisni da se ukloni višak vode. Ubaci ga u leću.
  6. Mladi luk nareži. Rajčice oguli i nasjeckaj, paprike očistiti od sjemenki i nareži na ploške, oguli i nareži luk.
  7. Listove peršina i mente uberi i sitno nasjeckaj, a listove kopra sitno nasjeckaj.
  8. Pripremljene sastojke dodaj leći, sve začini solju i crnim paprom te dobro promiješaj.
  9. Umiješaj ulje, melasu, limunovu koricu i sok i miješaj dok se sastojci ne sjedine.
  10. Ostavi 30 minuta da se okusi prožmu, a zatim posluži posuto sumakom.

Dobar tek!

Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Slasni popečci od brokule, krumpira, poriluka i sira Recepti Možda vas zanima... Kaša od cvjetače s gljivama - nešto potpuno drugačije Kolumne Možda vas zanima... Isprobaj tri ukusna i brza jela s keljom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.