Recepti Salata 01. prosinca 2024.

Hranjiva salata od bulgura fini je zalogaj zdravlja

Salata
25 MIN
34 MIN
4
SREDNJE
bulgur salata
Bulgur salata
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Lagana i hranjiva salata od bulgura i leće može se jesti i kao prilog, uz riblja i mesna jela

Bulgur je žitarica koju većina zanemaruje dostojna je zamjena riži u toplim jelima i ključni je sastojak hladnih salata. Bulguru kao kuhanoj, usitnjenoj i posušenoj pšenici ne treba duga termička obrada, a savršeno upotpunjuje hladne salate poput popularnog libanonskog tabbouleha. 

Bulgur se može pripremati na razne načine, a budući da se jako kratko kuha, odlična je za pripremu brzinskih obroka. Ukoliko još dvojiš, sjeti se da je riječ o ukusnoj i cjelovitoj žitarici koja povoljno djeluje i na probavni sustav.

Pačja-prsa-s-ječmom Možda vas zanima... Mala enciklopedija žitarica: Ovo trebate znati Špajza

U nastavku ti donosimo odličan recept - ova salata od bulgura može biti odličan ručak ili večera. Svakako isprobaj i javi na dojmove!

bulgur | Author: Olimpia Davies/Unsplash Bulgur foto: Olimpia Davies/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Salata od bulgura
25 MIN
pripreme
34 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bulgur 150 g
  • Zelena leća 150 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Lovorov list 2 kom
  • Mladi luk 1 svežanj
  • Rajčica 2 kom
  • Crvena paprika 1 kom
  • Zelena paprika 1 kom
  • Ljubičasti luk 1 kom
  • Listići svježeg peršina 0,50 svežanj
  • Kopar - svježi 0,50 svežanj
  • Metvica 0,50 svežanj
  • Maslinovo ulje 150 ml
  • Melasa 4 žličica
  • Limun 2 kom
  • Sumac 1 žlica
Postupak
  1. Stavi bulgur u zdjelu, prelij ga kipućom vodom i ostavi da stoji 30 do 45 minuta.


  2. Leću, češnjak i lovor stavi u lonac, prelij ih s dosta hladne vode i zakuhaj.


  3. Smanji vatru i kuhaj poklopljeno 20 do 30 minuta ili dok leća ne omekša.


  4. Ocijedi leću u cjedilu, baci češnjak i lovor, a leću stavi u veliku zdjelu za miješanje.


  5. Bulgur ocijedi u cjedilu, prebaci ga na čistu kuhinjsku krpu, zamotaj ga i čvrsto stisni da se ukloni višak vode. Ubaci ga u leću.


  6. Mladi luk nareži. Rajčice oguli i nasjeckaj, paprike očistiti od sjemenki i nareži na ploške, oguli i nareži luk.


  7. Listove peršina i mente sitno nasjeckaj, kao i svježi kopar.


  8. Pripremljene sastojke dodaj leći, sve začini solju i crnim paprom te dobro promiješaj.


  9. Umiješaj ulje, melasu, limunovu koricu i sok i miješaj dok se sastojci ne sjedine.


  10. Ostavi 30 minuta da se okusi prožmu, a zatim posluži posuto sumakom.


Isprobaj i sljedeće zdrave recepte:

Možda vas zanima... Slasni popečci od brokule, krumpira, poriluka i sira Recepti Možda vas zanima... Kaša od cvjetače s gljivama - nešto potpuno drugačije Kolumne kelj Možda vas zanima... Isprobaj tri ukusna i brza jela s keljom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:25 01. Prosinac 2024.

    Sviida mi se