Žitarica koju većina zanemaruje dostojna je zamjena riži u toplim jelima i ključni je sastojak hladnih salata. Bulguru kao kuhanoj, usitnjenoj i posušenoj pšenici ne treba duga termička obrada, a savršeno upotpunjuje hladne salate poput popularnog libanonskog Tabbouleha.
Bulgur se može pripremati na razne načine, a budući da se jako kratko kuha, odlična je za pripremu brzinskih obroka. Ukoliko još dvojiš, sjeti se da je riječ o ukusnoj i cjelovitoj žitarici koja povoljno djeluje i na probavni sustav.
U nastavku ti onosimo odličan recept s bulgurom koji možeš poslužiti za ručak ili večeru. Svakako isprobaj i javi na dojmove!
Sastojci:
- 150 g bulgura
- 150 g zelene ili žute leće
- 2 češnja češnjaka
- 2 svježa lovorova lista
- vezica mladog luka
- 2 zrele rajčice
- 2 crvene paprike
- 1 ljubičasti luk
- ½ vezice svježeg peršina
- ½ vezice svježeg kopra
- ½ vezice mente
- 150 ml maslinovog ulja
- 4 žličice melase
- 2 limuna
- 1 žlica sumaka
Priprema:
- Stavi bulgur u zdjelu, prelij ga kipućom vodom i ostavi da stoji 30 do 45 minuta.
- Leću, češnjak i lovor stavi u lonac, prelij ih s dosta hladne vode i zakuhaj.
- Smanji vatru i kuhaj poklopljeno 20 do 30 minuta ili dok leća ne omekša.
- Ocijedi je u cjedilu, baci češnjak i lovor, a leću stavi u veliku zdjelu za miješanje.
- Bulgur ocijedi u cjedilu, prebaci ga na čistu kuhinjsku krpu, zamotaj ga i čvrsto stisni da se ukloni višak vode. Ubaci ga u leću.
- Mladi luk nareži. Rajčice oguli i nasjeckaj, paprike očistiti od sjemenki i nareži na ploške, oguli i nareži luk.
- Listove peršina i mente uberi i sitno nasjeckaj, a listove kopra sitno nasjeckaj.
- Pripremljene sastojke dodaj leći, sve začini solju i crnim paprom te dobro promiješaj.
- Umiješaj ulje, melasu, limunovu koricu i sok i miješaj dok se sastojci ne sjedine.
- Ostavi 30 minuta da se okusi prožmu, a zatim posluži posuto sumakom.