Špajza 29. lipnja 2018.

Mala enciklopedija žitarica: Ovo trebate znati

Pačja-prsa-s-ječmom
Dreamstime
gastro postao gastro.24sata.hr
Zrno po zrno do najfinijih salata, krepkih juha, punjenog povrća i drugih specijaliteta koji mame na repete. Žitarice se na tanjurima mnogih ne nalaze baš često, dok recimo ječam u Etiopiji i Južnoj Aziji koriste već deset tisuća godina.

Kod nas je s ječmom najčešće priprema ričet (orzo, ječam), no često je sastojak finih juha, ali i zamjena za rižu u rižotu, punjenom povrću ili u sarmicama. Odličan je u salatama, pristaje uz povrće, meso, plodove mora, pa i voće, a možete ga koristiti i kao nadjev za tijesto.

Nešto manje poznatija od ječma je kvinoja. Prije kuhanja kvinoju treba vrlo dobro oprati, a može se i prepržiti "na suho" što će joj pojačati okus i aromu. Kuha se deset do 15 minuta, a žitarica koja ne zahtjeva kuhanje je bulgur. Zrna jednostavno trebate namočiti u vodi 20 minuta. Neke upute kažu da ga treba namočiti u hladnoj vodi, no od vrele će biti mekši i sočniji. Ipak, želite li njime zamijeniti rižu, možete ga i kuhati, pa takvog koristiti za pripremu pilava, a može vam zamijeniti i kus-kus.

Kuskus | Author: Stockfood Stockfood

Podrijetlom s Bliskog Istoka, kus-kus se priprema tako da se prvo namoči i u istoj tekućini kratko prokuha. Instant kus-kus, koji je najčešće dostupan, dovoljno je namočiti u toploj vodi. Obično se priprema u kombinaciji s povrćem i mesom, a čest prilog jelima od različitih plodova mora poput račića i riba. Želite li pripremiti nešto drugačiji prilog ribama, uzmite sušene marelice koje namočite u vreloj vodi 15-20 minuta. Namočite kus-kus u vreloj vodi pa pustite da omekša. Na maslinovom ulju lagano prepržite mladi luk narezan na kolutiće, pa dodajte kus-kus, marelice i po želji posolite. U Maroku ga katkad nadopunjuju bijelom ribom u pomalo slatkom umaku s karameliziranim lukom i grožđicama.

Heljda sa šampinjonima | Author: Thinkstock Thinkstock

Vrlo zdrava je i heljda. Zrno heljde se kuha poput riže, guli i od njega radi heljdina kaša. Mljevenjem heljdinog zrna dobiva se kvalitetno brašno za palentu, odnosno miješanjem s drugim žitaricama heljdino je brašno odlično je za pripremu kruha i peciva. Kus-kus je sjajan prilog janjetini, a tako ga pripremaju u Tunisu. Začinjen korijandrom, bosiljkom i metvicom u umaku na bazi rajčica. Možete ga poslužiti i uz govedinu, a dobar je dodatak i slatkim jelima s jabukama, narančom, orasima i bademima.

Mnogo hranjivija od obične je integralna ili smeđa riža. Priprema se na isti način kao i bijela, no češći je dodatak zdravim mediteranskim jelima. Osim u slanim varijantama, integralnu rižu može se pripremiti kao desert uz dodatak voća i mlijeka. Popularno jelo istočnjačke kuhinje je "kibbeh“. To su prženi kroketi u kojima osim bulgura ima luka i mljevenog junećeg, janjećeg ili kozjeg mesa. Namočeni bulgur pomiješate s mljevenim lukom, mljevenim mesom, metvicom i soli.

Bulgur s povrćem | Author: Thinkstock Thinkstock

Za vas smo odabrali tri recepta s ječmom i prosom koja morate probati:

Pačja prsa s ječmom

Popečci od prosa i kvinoje

Rajčice punjene ječmom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.