Špajza 16. rujna 2024.

10 proteinskih namirnica za energiju cijeli dan

losos, jaja, japanska kuhinja, sushi
Losos i jaja neki su od najboljih izvora proteina
foto: JSB Co&Unsplash
Objed bogat proteinima ne samo da će te zasititi nego i pomoći povećati mišićni masu i snagu te poboljšati koncentraciju

Proteini su ključni za zdravlje mišića, ali i za brojne druge funkcije u tijelu. Od izgradnje i popravljanja tkiva do podrške imunološkom sustavu i regulacije hormona – igraju važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja.

Uključivanje namirnica bogatih proteinima u svakodnevnu prehranu, osobito tijekom ručka, može ti pomoći održati energiju i koncentraciju tijekom dana, a ujedno ti pomaže dulje ostati sit.

Karamelizirani losos Možda vas zanima... Sočni karamelizirani losos gotov za 15 minuta Recepti

Ako sa pitaš koliko proteina trebaš unijeti tijekom ručka, stručnjaci preporučuju barem 15 grama. To će osigurati dovoljno energije za nastavak dana, a istovremeno podržati funkciju mišića.

Ipak, nije uvijek lako dostići taj cilj, pogotovo ako ne znaš sigurno koje su namirnice najbolje za povećanje unosa proteina. Zato su nutricionisti sastavili popis od 10 najboljih namirnica bogatih proteinima koje možeš lako uključiti u svoj ručak.

piletina u umaku | Author: Thinkstock Piletina je sjajan izvor proteina foto: Thinkstock

Ukusno i jednostavno za pripremu

Od pilećih prsa do kvinoje, ove namirnice nisu samo hranjive, već su i ukusne te jednostavne za pripremu. Nije važno jesi li ljubitelj mesa ili preferiraš biljnu prehranu, na ovom popisu naći ćeš nešto za sebe.

Piletina, jaja, tuna, ali i grah, slanutak i leća, sve su to izvrsne opcije koje mogu zadovoljiti tvoje potrebe za proteinima. Osim toga, dodavanjem ovih namirnica u prehranu možeš poboljšati osjećaj sitosti, što ti može pomoći i u održavanju zdrave tjelesne težine.

10 namirnica bogatih proteinima | Author: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash Stručnjaci preporučuju barem 15 grama proteina za ručak foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash

Još jedan bonus je što su ove namirnice bogate i drugim hranjivim tvarima poput vlakana, vitamina i minerala, što dodatno pridonosi tvojem cjelokupnom zdravlju. Primjerice, losos je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, koje mogu poboljšati funkciju mozga i smanjiti upalu, dok grčki jogurt osigurava probiotike za zdravlje crijeva i kalcij za čvrste kosti.

Dakle, ako želiš poboljšati prehranu i unijeti više proteina u svakodnevne obroke, saznaj koje su to namirnice preporučuju stručnjaci!

Pileća prsa

Jedna porcija od 85 grama pečene piletine sadrži impresivnih 26 grama proteina. Pileća prsa su bogata bjelančevinama i siromašna zasićenim mastima, što ih čini idealnim za ručak. Kombiniraj ih s cjelovitim žitaricama i povrćem za uravnotežen obrok.

slanutak varivo | Author: Lazy Cat Kitchen/Unsplash Varivo od slanutka i špinata foto: Lazy Cat Kitchen/Unsplash

Grčki jogurt

Dvjesto grama običnog, niskomasnoga grčkog jogurta pruža 20 grama proteina. Ovaj jogurt je također bogat probioticima, koji podržavaju zdravlje crijeva te kalcijem za jake kosti. Možeš ga koristiti kao osnovu za umake ili ga jednostavno dodati u salatu.

Slanutak

Šalica kuhanog slanutka sadrži 15 grama proteina. Slanutak je izuzetno svestran – možeš ga koristiti u salatama, juhama ili kao glavni sastojak humusa. Njegova visoka bioraspoloživost znači da ga tijelo lako apsorbira i koristi.

leća | Author: Monika Borys/Unsplash Leća je bogata vlaknima, željezom i folnom kiselinom foto: Monika Borys/Unsplash

Leća

Jedna šalica kuhane leće sadrži 18 grama biljnih proteina, a uz to je bogata vlaknima, željezom i folatom. Leća može pomoći u snižavanju kolesterola i stabiliziranju razine šećera u krvi, što je čini odličnim izborom za ručak.

Svježi sir

Jedna šalica niskomasnog svježeg sira osigurava 24 grama proteina. Svježi sir je izvrstan izbor za brz i jednostavan ručak, a možeš ga kombinirati s voćem, povrćem ili koristiti kao namaz na integralnom tostu.

10 namirnica bogatih proteinima | Author: Foodie Factor/Pexels Dodaj jaja u svoj ručak kao salatu foto: Foodie Factor/Pexels

Jaja

Jaja su svestrana namirnica koja se može pripremiti na mnogo načina. Jedno jaje sadrži 6 grama visokokvalitetnih proteina te svih 9 esencijalnih aminokiselina. Dodaj jaja u svoj ručak kao omlet, salatu ili u obliku punjenog sendviča.

Tuna

Konzerva tunjevine (oko 115 grama) sadrži 22 grama proteina. Tunjevina je također bogata omega-3 masnim kiselinama, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Kombiniraj tunjevinu s integralnim krekerima ili povrćem za brz i hranjiv ručak.

tuna, burger, popečci | Author: Thinkstock Tuna iz konzerve foto: Thinkstock

10 namirnica bogatih proteinima | Author: PublicDomainPictures/Pixabay Edamame - mlade mahune soje foto: PublicDomainPictures/Pixabay

Edamame

Jedna šalica kuhanog edamamea, mladih mahuna soje, sadrži 18 grama proteina. Uz proteine, edamame je bogat vlaknima i željezom, što ga čini odličnim dodatkom žitaricama, salatama ili kao zdravi međuobrok.

Losos

Losos je izvrstan izvor proteina (85 grama kuhanog lososa sadrži 21 gram proteina) i omega-3 masnih kiselina, koje podržavaju zdravlje srca i mozga. Pripremi ga pečenog, na žaru ili u obliku salate.

10 namirnica bogatih proteinima | Author: Natalie Behn/Unsplash Kvinoja je pseudožitarica bogata proteinima, odlična je u salatama te kao prilog foto: Natalie Behn/Unsplash

Kvinoja

Šalica kuhane kvinoje sadrži 8 grama proteina. Kvinoja je savršen izvor biljnih proteina biljni protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Bogata je magnezijem, što može pomoći u funkciji mišića i živaca. Koristi je kao osnovu kaša za doručak, prilog, punjene paprike ili kao hrskavi dodatak salatama.

Otkrij i ove zdrave namirnice!

voće, povrće Možda vas zanima... Ovih 7 namirnica snižava krvni tlak Špajza Ljetna salata s piletinom i sezonskim voćem Možda vas zanima... Što jesti sve dane mjesečnog ciklusa i osjećati se sjajno? Špajza Možda vas zanima... Top 7 recepata uz koje ćeš povisiti željezo u krvi Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.