Recepti 17. studenoga 2022.

Top 7 recepata uz koje ćeš povisiti željezo u krvi

foto: Pexels / julie aagaard

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Željezo je mineral koji u organizmu igra jako važnu ulogu, a glavna se odnosi na prijenos kisika tijelom i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Radi se o esencijalnom nutrijentu, što znači da ga se u organizam mora unijeti putem hrane ili dodataka prehrani. Donosimo 7 recepata koji pomažu uravnotežiti razinu željeza u krvi.

Sve veći broj ljudi pati od manjka željeza koji može dovesti i do anemije. Stručnjaci napominju kako je deficit željeza u današnje vrijeme najčešći nutricijski poremećaj u svijetu. Posebno su ugrožene žene, i to zbog povećanog menstruacijskog krvarenja. Žene danas brže spolno sazrijevaju, manje rađaju i time imaju više menstruacijskih ciklusa za vrijeme svog života nego što je to bilo u prošlosti. No, nisu žene jedina ugrožena skupina. Od nedostatka željeza često pate i osobe koje imaju čir na želucu, hemeroide, tumor u probavnom traktu, vegetarijanci i vegani, dojenčad (djeca u dobi od 1 do 3 godine rizična su skupina), pa čak i starije osobe, studenti i sportaši.

Povećajte unos željeza prehranom

Željezo je važno za brojne vitalne funkcije uključujući rast, reprodukciju i imunitet, ali i zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju, a manjak željeza može nastati na tri načina: smanjeni unos, malapsorpcija (poremećaj apsorpcije) ili povećani gubitak željeza. Dok malapsorpcija željeza nastaje zbog upalnih bolesti gastrointestinalnog trakta ili zbog unosa drugih namirnica i nutrijenata koji smanjuju apsorpciju željeza, kao što su kava, čaj, mlijeko, soja, tetraciklini, kalij, cink i mangan, a povećani gubitak željeza rezultira neki oblik krvarenja poput menstruacijskog krvarenja, prvi uzrok (smanjeni unos željeza) nastaje isključivo zbog neprimjerene prehrane. 

 | Author: Pexels / Fauxels foto: Pexels / Fauxels

Namirnice koje obiluju željezom

Postoje dva oblika željeza: hem (vezano za hemoglobin) i non-hem (vezano za slobodni proteinski nosač). Hem željezo nalazimo u crvenom mesu, piletini, teletini, morskim plodovima, jetricama. Non-hem željezom obiluju tamnozeleno povrće, žitarice, orasi, sušeno voće, crveno vino, kakao. Organizam bolje apsorbira hem željezo, stoga su vegetarijanci u većoj opasnosti za deficit željeza. Upravo zato se preporučuje prehrana bogata životinjskim namirnicama.

Namirnice koje obiluju željezom su:

  • Školjke (28 mg željeza na 100 g)
  • Sjemenke konoplje (19,9 mg željeza na 100 g)
  • Tamna čokolada (11,7 mg željeza na 100 g)
  • Sjemenke bundeve ili buče (11,2 mg željeza na 100 g)
  • Sjemenke suncokreta (7,1 mg željeza na 100 g)
  • Životinjski organi (npr. 100 g goveđe jetre sadrži 6,5 mg željeza)
  • Chia sjemenke (6,4 mg željeza na 100 g)
  • Bademi (4,7 mg željeza na 100 g)
  • Špinat (3,6 mg željeza na 100 g)
  • Mahunarke (npr. 100 g leće sadrži 3,3 mg željeza)
  • Tofu (2,8 mg željeza na 100 g)
  • Crveno meso (2,7 mg željeza na 100 g govedine)
  • Tamnije meso puretine (2,3 mg željeza na 100 g)
  • Kvinoja (1,8 mg željeza na 100 g)

Namirnice bogate željezom kombinirajte s namirnicama koje obiluju vitaminom C, jer on pomaže apsorpciju željeza i bitan je za proizvodnju hemoglobina.

 | Author: Pexels / Vincent Rivaud foto: Pexels / Vincent Rivaud

Recepti koji podižu razinu željeza

Ljekoviti čaj protiv anemije 
Pomiješaj koprivu, list kupine, metvicu, stolisnik, preslicu, šipak, list maslačka, ružmarin i list šumske jagode u jednakimnomjerima. Kuhaj dvije žlice u litri vode tri minute pa procijedi.

Željezne kuglice 
Veliku žlicu goji bobica, 3 šake grožđica, šaku badema, oraha i lješnjaka te 2 do 3 žlice sirovog kakaa u prahu stavi u sjeckalicu. Smjesu oblikuj u kuglice.

Svježi sok od koprive 
U sokovniku ili u stroju za meso iscijedi sok iz svježeg lišća koprive. Pij svjež jer bi stajanjem mogao fermentirati. Svaki dan ujutro treba uzeti 15 ml žlice soka od koprive u pola čaše vode.

Med od kestena i limunada 
U čaj ili limunadu dodaj med od kestena, šumski ili livadni med, koji su bogatiji mineralima, pa tako i željezom. Limun je bogat C vitaminom koji olakšava resorpciju željeza iz crijeva u krvotok.

Crna rotkva 
Za svježi sok rotkvu oguli, naribaj i iscijedi sok. Uobičajena doza je 100 do 150 ml u više manjih doza, tijekom četiri-pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu. Ne soliti jer je tada štetna.

Zelena bomba 
Sok od 1 naranče, nekoliko listova mlade blitve, 1 dcl bademova mlijeka i žličicu meda ubaci u blender te dobro izblendaj. Prelij u čašu, dodaj nekoliko kockica leda i popij svježe. Smoothie nemoj piti više od jedanput na dan.

Sirup od koprive 
Uzmi četiri-pet žlica suhog lista koprive. Prelij s 200 ml kipuće vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Procijedi, dodaj 250 ml tamnijeg meda i 1 žlicu limunova soka. Spremi sirup u čistu staklenu bočicu i drži u hladnjaku. Djeca piju 1 do 3 žličice, a odrasli 2 do 3 velike žlice dnevno.

Isprobaj Floradix® tonik koji sadrži željezo i vitamin C

Regulacija razine željeza prehranom je dobar, ali često nedovoljan put kada je pomoć odmah potrebna. Osim toga, imaj na umu da dnevno hranom unosimo 10 do 15 mg željeza, a od toga se samo 10 do 15% apsorbira. Stoga je preporuka koristiti dodatke prehrani koji će tvome organizmu osigurati preporučenu dnevnu dozu željeza. Floradix® dodatak prehrani preporučuje se kao nadopuna željeza za žene, osobito trudnice i dojilje, djecu i mlade, a pogodan je i za starije osobe te vegetarijance. 10 ml Floradix® dodatka prehrani dva puta dnevno (preporučena doza za starije od 12 godina) osigurat će ti preporučenu dnevnu dozu željeza (15 mg).

 | Author: Dietpharm foto: Dietpharm

Floradix® je tonik koji uz organsko željezo sadrži vitamin C, vitamine B skupine i biljne ekstrakte. Vitamin C je poželjno uzimati uz željezo jer je poznato da povećava apsorpciju željeza. Također, željezo i vitamin C doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, a vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 i B12 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije. 

Ne sadrži alkohol, konzervanse, bojila, umjetne arome ni laktozu te je pogodan i za vegetarijance. Više saznajte na Dietpharm.com.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.