Stiže jesen, a s njom i cijela paleta finih jela s bundevom. Jedno od njih su i ovi njoki od bundeve
Predivna boja bundeve, koja unosi tračak sunca u tmurne dane, izvrsna je za pripremnu raznih jela - od zagrijavajućih juha do slatkih kolača i keksića. Ovaj put sam se odlučila izraditi domaće njoke od bundeve.
Već dugo radim njoke sama, većinom za izradu koristim slatki krumpir, no ovaj put sam se odlučila ubaciti pire od bundeve. I vjeruj mi nisam požalila. Bundeva je izvrsna za izradu ukusnih njoka. Ove njoke ne samo da izgledaju predivno zbog boje već su i veoma ukusne te hranjive.
Izrada je jednostavna i stvarno ne oduzima previše vremena. Zato, sljedeći put kad razmišljaš o nabavki kupovnih njoka, radije kupi bundevu i napravi njoke samostalno.
Njoke možeš poslužiti uz neki fini umak ili pesto, a isto tako ih možeš i samo lagano zapeći na maslinovom ulju ili maslacu dodati malo začina, primjerice kadulju i imaš fini obrok gotov u taj čas.
Za izradu ovih njoka najbolje bi bilo da nabaviš muškatnu ili hokaido tikvu. Najjednostavnije je da tikvu odmah ispečeš i žlicom izvadiš pire. No, tikvu možeš narezati na kockice te ju kuhati. Meni je prvi način draži jer ostane više okusa u samoj tikvi i manje tekućine te će njoki biti mekši.
Njoki od bundeve
foto: Gracia Petek
Njoki od bundeve
foto: Gracia Petek
Ne gasi ekran dok kuham
Njoki od bundeve
40 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Pire od bundeve
1,50
šalica
Glatko brašno
100
g
Griz
100
g
Sol
1
prstohvat
Postupak
Pećnicu zagrij na 220°C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
Tikvu prepolovi i premaži uljem, stavi ju s prerezanom stranom na papir za pečenje i peci 30-45 minuta (ovisno o veličini tikve), odnosno dok tikva nije mekana (isprobaj vilicom).
Odstrani žlicom koštice iz tikve pa žlicom izvadi meso. Zgnječi izvađeno meso vilicom kako bi nastao pire.
Pomiješaj gris, brašno i sol, dodaj pire od tikve. Zamijesi mekano tijesto rukama, prema potrebi dodaj još malo pirea ili pak brašna (ovisno o tome fali li ti tekućine ili je tijesto presuho).
Tijesto podjeli na 4jednaka dijela i pobrašni podlogu. Svaki dio rukama rastegni u valjak pa izreži male njoke.
U većem loncu zakuhaj veću količinu vode uz dodatak malo soli. Ubaci njoke i kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu. Procijedi njoke.
Zagrij ulje ili maslac na tavi te ubaci njoke i preprži ih sa svih strana kako bi postali hrskavi izvana, a mekani iznutra.
Tijesto nemoj previše mijesiti kako ti ne bi postalo žilavo i tvrdo. Možeš napraviti i veću količinu njoka te ih pospremiti u škrinju za kasnije.