Recepti 13. listopada 2014.

Pogačice s čvarcima

Pogačice s čvarcima
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Tanja provela je vikend u Slavoniji i donijela čvarke koji su je inspirirali za ovaj recept

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 984

Potrebno vam je

  • 500 g glatko brašno
  • 40 g kvasac, svježi
  • 1 žlica šećer, kristal
  • 300 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 1.50 mala žlica sol
  • 0.75 mala žlica svježe mljeveni papar
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 mala žlica mast svinjska, nesoljena
  • 250 g čvarci
  • 1 žlica voda

Priprema

  1. Čvarke sameljite.
  2. U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.
  3. Brašno posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac (pjenicu), jaje, mast i ostatak toplog mlijeka.
  4. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu, da naraste.
  5. Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom.
  6. Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka i opet preklopite.
  7. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
  8. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite).
  9. Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) i pecite skupa s pogačicama.
  10. Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.