Iskoristi tikvice i ostatke piletine na najbolji mogući način i napravi zdrave, hrskave popečke idealne za ručak, večeru ili međuobrok
Ovi popečci od tikvica i piletine sjajan su način da iskoristiš sezonske tikvice i ostatke pečene piletine. U osnovi su jednostavni – tikvice, malo sira, jaje, kukuruz i piletina.
No kad se štreberski slijede svi koraci – posebno kada se tikvice dobro ocijede – dobiješ popečke koji su hrskavi izvana, mekani iznutra i puni okusa.
Ovi popečci mogu biti međuobrok, lagana večera, prilog ili glavno jelo uz malo salate. Poseban dodatak je i lagani umak od kiselog vrhnja s vlascem, češnjakom i limunom – jednostavan za pripremu, a dodaje svježinu i kremoznost koja balansira hrskave rubove popečaka.
Cijeli recept gotov je za pola sata, a ispadne oko 12 komada. Dobar tek!
Tikvice su hit namirnica ljeta
foto: theendlessmeal.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Popečci od piletine i tikvica
20 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Umak od kiselog vrhnja
Sastojci
Kiselo vrhnje
0,75
šalica
Svježi vlasac
2
žlica
Sok od limuna
1
žlica
Češnjak
1
režanj
Sol
Papar
Postupak
U srednjoj zdjeli pomiješaj kiselo vrhnje, nasjeckani vlasac, limunov sok i naribani češnjak. Posoli i popapri po ukusu. Čuvaj u hladnjaku do posluživanja.
Popečci
Sastojci
Tikvice
680
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Kuhana pileća prsa
1,50
šalica
Mozzarella
0,75
šalica
Kukuruz iz konzerve
0,60
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Brašno
0,75
šalica
Jaje
1
kom
Svježi vlasac
3
žlica
Limunova korica
1
žlica
Češnjak
2
režanj
Suncokretovo ulje
60
ml
Postupak
Naribane tikvice stavi u cjedilo iznad sudopera. Dodaj 1 žličicu soli, promiješaj i ostavi da odstoje 10 minuta. Zatim ih dobro ocijedi koristeći čistu kuhinjsku krpu ili gazu.
U velikoj zdjeli pomiješaj ocijeđene tikvice, usitnjenu piletinu, naribanu mozzarellu, kukuruz, parmezan, brašno, umućeno jaje, nasjeckani vlasac, limunovu koricu i sitno nasjeckan češnjak. Začini solju i paprom po ukusu.
U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Smjesu oblikuj u popečke koristeći 3–4 žlice za svaki, lagano ih spljošti lopaticom. Prži ih u serijama dok ne postanu zlatno-smeđi, oko 2–3 minute po strani. Ocijedi ih na papiru i nastavi dok ne ispržiš sve.
Popečke posluži tople, s umakom od kiselog vrhnja.
Tikvice sadrže puno vode. Ako ih ne ocijediš dovoljno, smjesa će biti mokra i popečci će se raspadati. Najbolje ih je posoliti i ostaviti desetak minuta, a zatim ih iscijediti kroz čistu kuhinjsku krpu ili gazu.