Recepti 23. prosinca 2016.

Popularna red velvet torta s tajnim sastojkom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Torta koju barem jednom morate probati, ali i napraviti!

Torta koja neodoljivo podsjeća na crveni baršun? Može! Uz, naravno, dodatak tajnog sastojka - čokolade, postaje božanstveno dobra! Čemu može zahvaliti svoj tako spektakularan naziv? Pa, dodatku malo crvene jestive boje koja se stavlja u biskvit čime se isti pretvara u predivno, crveno, baršunasto blaženstvo! Vjerujemo kako ćete ovom tortom oduševiti ukućane i goste, a i odličan je prijedlog za blagdanski izbor kolača.

Sastojci:

  • 2 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1/4 šalice kakao praha
  • 1 1/2 šalice šećera
  • 1 1/2 šalica kokosovog ulja (sobne temperature)
  • 2 jaja
  • 1/4 šalice crvene jestive boje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica mlaćenice (možete ju zamijeniti šalicom mlijeka s malo limunova soka)
  • 1 1/2 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice bijelog octa
  • Maslac za podmazivanje kalupa (ili koristite papir za pečenje)

Krema: 

  •  230 g maslaca
  • 340 g krem sira (primjerice mascarpone)
  • 4 šalice mljevenog šećera (oko 450 g, no možete i smanjiti količinu šećera)
  • 3/4 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Podmazati dobro kalup za tortu maslacem te ga pobrašniti da brašno prekrije sve rubove; istresti višak brašna
  3. U manjoj posudi, pomiješati brašno, sol i kakao
  4. Pomiješati šećer i ulje (1 1/2 šalica šećera) te ih izmiksati dok se smjesa ne ujednači pa dodati jaja, jedno po jedno i stalno miksati na srednjoj brzini. Dodati boju i ekstrakt vanilije i stalno miksati. Usipati smjesu brašna i kakaa i mlaćenicu te i dalje miksati, ali smanjiti brzinu. 
  5. U maloj posudici, pomiješati sodu bikarbonu i ocat (reagirat će pa uzmite dovoljno veliku posudu da ne iskipi van) i dodati smjesi koju miksamo. Podijeliti dobivenu smjesu na 2 ili 3 dijela, ovisno koliko želite biskvita, odnosno, dijelova.
  6. Svaki dio peći 30 - 35 minuta - dok zabodena čačkalica ne izađe čista iz sredine biskvita
  7. Pečen biskvit ostaviti u kalupu 5 minuta da se ohladi pa ga onda izvaditi i pustiti da se ohladi do kraja.
  8. Pripremiti kremu dok se biskvit hladi: izmiksati maslac i mascarpone dok se sasvim ne izjednače (2 - 3 minute) pa dodavati postupno šećer (šalicu po šalicu) i ekstrakt vanilije i miksati dok ne postane glatko.
  9. Ohlađene biskvite premazati kremom podijeljenom na 3 - 4 dijela (ovisno koliko biskvita je napravljeno) te i cijelu tortu potom premazati kremom.

Poslužite  nakon blagdanskog ručka i oduševite sve ovom jednostavnom, a ukusnom tortom!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.