gastro postao
Savršen obrok za ljubitelje ljutog: čili riža s raskošnom salatom koja balansira okuse - sve za 15 minuta
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 456
Potrebno vam je
- 1 režanj češnjak
- 1 vezica korijander
- ulje maslinovo
- 1 kom paprika, zelena
- 1 kom paprika, žuta (mesnata)
- 400 g slanutak, konzerva
- 700 g pasirana rajčica (passata)
- 250 g kuhana riža
- 2 kom avokado (mesnati dio)
- 3 žlica nemasni (niskomasni) jogurt
- 2 kom limeta
- 1 kom salata, zelena
- 0.50 kom krastavci (svježi, sirovi)
- 1 kom čili papričica
- 1 kom luk ,crveni
Priprema
- U multipraktik stavite čili, oljušteni i prepolovljeni luk, papriku i sjemenke kumina, dodajte protisnuti neoljušteni češnjak, stabljike korijandra (listove sačuvajte) i 2 žlice ulja i sve lijepo izmiksajte.
- Smjesu prebacite u lonac, dodajte očišćene i krupno narezane paprike, ocijeđeni slanutak i crni grah, po prstohvat soli i papra i pasatu, dobro sve promiješajte i poklopite.
- Tortille presavinite, narežite ih na trakice debljine 0,5 cm, raširite ih po limu za pečenje i ubacite u pećnicu da požute i postanu hrskave.
- U vrč stavite većinu listova korijandra, malo soli i papra, pola oguljenog avokada, jogurt i sok dvije limete pa sve izmiksajte štapnim mikserom.
- Kušajte chilli, po potrebi dodajte soli ili papra, lonac ostavite otklopljen.
- Tortille izvadite iz pećnice i istresite u zdjelu, salatu narežite na krupne kriške, dodajte ih tortillama.
- Žlicom izvadite komade avokada iz ljuske i dodajte ih salati.
- Krastavac narežite na trakice, dodajte ga salati, sitno nasjeckajte pola čilija pa njime pospite salatu.
- U sredini chillija napravite udubinu pa u nju uspite kuhanu rižu, lonac pred kraj kuhanja poklopite da se riža još malo zagrije.
- Salatu prelijte preljevom, pospite preostalim listićima korijandra, preostalim nasjeckanim čilijem i prepolovljenim mini-rajčicama, na koncu sve još jednom promiješajte.
- Poslužite preliveno jogurtom.
Izvor Jamie Oliver -"Sve za 15 minuta"