Ako ti je pomalo dosadio banana kruh, isprobaj recept za podjednako brz i pristupačan čokoladni kolač s orašastim plodovima! Smjesu ćeš pripremiti za manje od 10 minuta, ispeći će se za otprilike 45, a onda se samo još malo pričekati da se ohladi prije rezanja.
Ako ga dobro umotaš, bit će sočan i sljedeći dan, a možeš ga i zamrznuti. Dobro ohlađeni kolač omotaj u papir za pečenje, a zatim u vrećicu za zamrzavanje sa zatvaračem. Istisni sav zrak, napiši datum pečenja na vrećicu i čuvaj ga u zamrzivaču do 2 mjeseca. U slast!
Osim oraha, poslužit će i pekani, bademi i lješnjaci, ali i kikiriki. Izbor prepuštamo tebi!
Čokoladni kolač s orašastim plodovima
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 50 g kakaa
- 200 g šećera
- 3 jaja (M)
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 120 g maslaca
- 1 žličica praška za pecivo
- 180 ml mlijeka
- 1 žličica sode
- 150 g nasjeckanih oraha ili drugih orašastih plodova po izboru
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- U velikoj posudi izmiksaj omekšali maslac sa šećerom, vanilijom i jajima.
- U drugoj posudi pomiješaj brašno s praškom za pecivo, sodom i kakaom.
- Umiješaj žlicom suhe sastojke, postepeno dolijevaj mlijeko i lagano miješaj. Na kraju dodaj i nasjeckane orašaste plodove.
- Prelij tijesto u namašćeni i lagano pobrašnjeni kalup za kruh.
- Peci otprilike 45 minuta. Ako primijetiš da se prebrzo peče s gornje strane, prekrij aluminijskom folijom.
- Pričekaj da se kolač u potpunosti ohladi prije rezanja!