Recepti 11. rujna 2023.

Pripremi savršene pečene šljive!

Pečene šljive
Pečene šljive foto: Monika Grabkowska/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Jede ti se nešto slatko, a nemaš puno vremena za pripremu? Samo prepolovi šljive i pusti da pećnica odradi većinu posla!

Dobra je vijest da pečene šljive u zatvorenoj posudi u hladnjaku možeš čuvati čak pet dana. Poslužit će kao desert, međuobrok, ali i doručak (s malo vina).

Ako želiš izbjeći vino, slobodno ga zamijeni svježe cijeđenim sokom od naranče. Slobodno dodaj i cimet ili klinčiće, ovisno o tome što voliš. 

Posluži s običnim jogurtom, ricottom ili sladoledom od vanilije. U slast!

 

Štrudla Možda vas zanima... Neodoljiva štrudla od šljiva miriše na djetinjstvo Recepti

 

 | Author: Yulia Khlebnikova/Unsplash Šljive samo treba narezati, začiniti i - ubaciti u pećnicu. Jednostavnije ne može! foto: Yulia Khlebnikova/Unsplash

Pečene šljive

Sastojci:

  • 700 g šljiva
  • 2 žlice meda
  • 1 mahuna vanilije
  • 3 tanke kriške limuna
  • 50 ml bijelog vina

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. 
  2. Šljive dobro operi, pobriši ih papirnatim ručnicima pa ih prereži na pola. 
  3. Rasporedi šljive u posudu za pečenje u jednom sloju. Prelij ih medom, dodaj sjemenke vanilije i vino. Na šljive položi tri tanke kriške limuna.
  4. Prekrij posudu aluminijskom folijom i peci 30-ak minuta. Na pola pečenja skini foliju, promiješaj i nastavi peći dok ne omekšaju.

 

Možda vas zanima... Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva Recepti Možda vas zanima... Clafoutis sa šljivama idealan je sezonski kolač Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.