gastro postao
Jede ti se nešto slatko, a nemaš puno vremena za pripremu? Samo prepolovi šljive i pusti da pećnica odradi većinu posla!
Dobra je vijest da pečene šljive u zatvorenoj posudi u hladnjaku možeš čuvati čak pet dana. Poslužit će kao desert, međuobrok, ali i doručak (s malo vina).
Ako želiš izbjeći vino, slobodno ga zamijeni svježe cijeđenim sokom od naranče. Slobodno dodaj i cimet ili klinčiće, ovisno o tome što voliš.
Posluži s običnim jogurtom, ricottom ili sladoledom od vanilije. U slast!
Pečene šljive
Sastojci:
- 700 g šljiva
- 2 žlice meda
- 1 mahuna vanilije
- 3 tanke kriške limuna
- 50 ml bijelog vina
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- Šljive dobro operi, pobriši ih papirnatim ručnicima pa ih prereži na pola.
- Rasporedi šljive u posudu za pečenje u jednom sloju. Prelij ih medom, dodaj sjemenke vanilije i vino. Na šljive položi tri tanke kriške limuna.
- Prekrij posudu aluminijskom folijom i peci 30-ak minuta. Na pola pečenja skini foliju, promiješaj i nastavi peći dok ne omekšaju.