Recepti 16. ožujka 2023.

Pripremi vlastiti voćni ocat, kombinacije okusa su nebrojene

Voćni ocat
Voćni ocat aromatiziran malinama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bilo da se odlučiš za crveni ili bijeli vinski ocat sa svježim, zrelim voćem ili, pak, više voliš svježe bilje - u svakom slučaju dobit će osebujan ocat koji će kasnije tvoja jela, a posebno razne salate podići na višu razinu

Kada se govori o izradi začinjenog octa kod kuće - nema granica kombinacijama. Bilo da se odlučiš za crveni ili bijeli vinski ocat sa svježim, zrelim voćem ili, pak, više voliš svježe bilje - u svakom slučaju dobit će osebujan ocat. 

No, postoje neki provjereni savjeti koji će dati maksimalan okus domaćem vinskom octu. Kao prvo, blago ga zagrij prije nego mu dodaš razne začine. Njih možeš dodavati samo ili u kombinacijama po svom izboru. Provjereno dobre kombinacije su limun i timijan, ružmarin i lovor ili brusnice, klinčići i med...

 | Author: Shutterstock Jabučni ocat foto: Shutterstock

 

Jabučni ocat Možda vas zanima... Trikovi za kuhanje s octom – zašto ih nismo znali ranije? Špajza

 

Domaćem octu uvijek dobro dođe i malo meda!

Za voćni ocat možeš upotrijebiti i smrznuto voće, ali nikad ne koristi voće u sirupu iz limenke jer ono sadrži previše šećera. Za atraktivniji izgled, u bocu uvijek stavi nekoliko bobica ili komadića odabranog voća nakon cijeđenja – osim što je estetski atraktivno, ovo je i praktično jer ćeš tako znati od kojeg voća je tvoj domaći ocat. Chefovi savjetuju da voćnom octu uvijek dobro dođe i malo meda!

 | Author: Shutterstock Voćni ocat foto: Shutterstock

 

Voćni ocat – od marelica, malina i(li) borovnica

Sastojci:

  • 500 g voća
  • 1,25 l bijelog vinskog octa
  • nekoliko svježih bobica voća

Postupak:

  1. Pomiješaj 500 g voća, poput malina, marelica i borovnica, i 1,25 litara bijelog vinskog octa u steriliziranoj staklenki s poklopcem s gumicom. Ostavi na toplom mjestu da se prožima. Povremeno protresi.
  2. Procijedi ocat u lonac, stišćući voće u cjediljku da iscijediš što više okusa. Dodaj 1 jušnu žlicu šećera u prahu i promiješaj. Stavi na laganu vatru pa kuhaj 10 minuta.
  3. Ohladi i prelij u sterilizirane staklenke. Na kraju dodaj u staklenku nekoliko bobica odabranog voća za što atraktivniji izgled!

 | Author: Shutterstock Voćni ocat foto: Shutterstock

 

Aceto Možda vas zanima... Kako najbolje iskoristiti talijanski balzamični ocat? Špajza Možda vas zanima... Napravite domaći jabučni ocat Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.